Nedläggningen av glesbygden är en strategi.

Här har jag hittat en fantastiskt intressant blogg.

http://blogg.allehanda.se/majed/

Arbetstillfällen1

Egentligen känns det onödigt att sammanfatta då inlägget är både begripligt och välformulerat, men jag gör ändå ett litet referat.

De senaste åren har antalet arbeten inom statlig förvaltning i Sverige ökat med över 24 000 tjänster. Jaha, tänker då ni, det verkar ju konstigt för här har man ju lagt ner skattemyndigheten försäkringskassan mm mm mm. Kan det verkligen stämma att antalet statliga arbetstillfällen verkligen ökat????

Jo-men-visst-serru!!! För i städerna har man nämligen växlat upp dessa tjänster till en ökning med närmare 30 000 och drar man då bort de arbetstillfällen som man skurit ned i de glest befolkade regionerna så hamnar man på en total ökning med över 24 000 arbetstillfällen i riket.

Det här är arbeten som skulle kunna utföras i stort sett var som helst. Varför skulle man inte kunna sitta på ett skattemydighetskontor i Vilhelmina lika gärna som i Jönköping? Nä, just det!

Ett arbetstillfälle på en statlig myndighet här i Vilhelmina skulle kunna innebära att en hel familj skulle kunna flytta hit eller få möjligheten att stanna kvar. En familj extra kan innebär en säkrad förskola, grundskola, gymnasium, affärer, serviceföretag, företag som servar företag mm mm mm. En stabil och hyfsad bra befolkningsmängd ger ringar på vattnet, något som är så oerhört viktigt för så många inom så många olika led i samhället.

Vad privata aktörer väljer att göra av ekonomiska eller andra skäl är en sak men vad staten väljer att göra är något helt annat. Det är då min åsikt! Och det här är en strategi som man arbetat efter under allt för lång tid.

Sveriges befolkningstäthet kommunvis. Från mindre än 1/ km2 till över 1000/km2. Märkligt va?

 

1 Trackback / Pingback

  1. Europa, dårarnas paradis med en demokrati i fritt fall | Rovdjurspolitik

Kommentarerna är stängda.