Nödåret 2015

Nödår, svagår eller missväxt, kalla det vad du vill. I år verkar vi få nöja oss med brännässlor, ”älgmecke” (mjölkört) och vattuarv (våtarv). Ifjol den här tiden hade vi redan plockat årsförbrukningen av hjortron, och vi hade påbörjat hallon- och kantarellplockning. Men men, här är vi inte bittra utan gör det bästa av situationen.

Vattuarv innehåller en massa nyttigheter, precis som nässlorna och älgmecke. Ger man dessa grödor åt hönsen under vintern så får man förutom friska glada hönor även ägg med gyllengul gula.

Vattuarv
Vattuarv

Att konservera genom torkning är den i särklass smartaste metoden. Den färdiga produkten väger nästan ingenting, tar liten plats och det går inte åt någon energi vid förvaringen.

Nässlorna och älgmecket hänger jag upp och torkar i knippen.

Nässlor
Nässlor

Vattuarven har jag torkat i livsmedelstork.

Livsmedelstork
Livsmedelstork

Tittar man på havreåkern blir man lite orolig. Det finns risk att den inte ens hinner gå i ax.

Havre
Havre

Skulle gissa att de flesta Svenskar idag inte ens reflekterar över att det är ett nödår. Man klagar på vädret för att man inte kunnat använda den där nyinköpta bikinin eller kunnat hänga på den där trevliga uteserveringen, men nån oro för att man inte ska kunna föda djuren eller barnen över vintern behöver ingen känna. Man förstår att nödåren förr verkligen innebar en klump i magen och jag är oerhört tacksam för att vi slipper känna den klumpen. Känslan av tacksamhet är kanske en av de bästa känslor man kan känna och jag sitter här och känner tacksamhet inför ett nödår. Tänk om mina mor- och farföräldrars föräldrar visste då hur vi skulle känna inför nödåret 2015….

2 Kommentarer

  1. Nog är det ett dåligt år allt 🙁
    Fast här nere i Dalarna har vi helt galet mycket blåbär i år och så mycket jordgubbar som vi fått i våra små pallkragar är rekord. ¨
    Men mina frösatta växter som jag satte i januari har det inte blivit mycket av med precis. Gurkan blev det ingenting alls av och pelargonerna som skulle blomma i juni (enligt fröpåsen) har blivit 10cm höga.
    Nog är vi bortskämda med bra butiker nu för tiden allt!

    • Ja blåbär sägs ju vara nyttigt som tusan. Låter ju underbart med jordgubbar också, här har vi inte fått några men så är det ju första året för jordgubbslandet. Det är skönt att vara bortskämd men jag tror att det är viktigt att vi inte glömmer bort att vara tacksamma. Man blir ju lycklig av att vara tacksam också 🙂

Kommentarerna är stängda.