Nöjesutbudet är underskattat

Igår gick en av årets trevligaste fester av stapeln. Tiden för julbordet med grannarna var nämligen inne. Det har blivit lite av en tradition. Vi klär upp oss till tänderna

och går tvärs över gårdsplanen till byaskolan där vi frossar i både halvfabrikat och hemlagat på papperstallrikar i skenet från lila och gula ljus.

Alla bidrar med något till julbordet sedan köper vi det som fattas för pengar från en gemensam kassa. Jag gjorde köttbullarna i år. Det gick som en dans då jag kunde hålla till i nya ”slakthuset”, behövde inte ens stöka ner i köket.

För oss vuxna är detta ett tillfälle att träffas, äta gott och skratta hejdlöst. För barnen är det en symfoni av det allra roligaste och det allra godaste de kan tänka sig. De får springa, busa, leka och äta precis vad de vill. Elna åt ägg och pepparlax, Tor åt en tunnbrödsmacka med ett lass köttbullar och ett ännu större lass hemgjord rödbetssallad.

Vi anstränger oss precis lagom mycket. Man behöver inte tänka på att föra sig på ett visst sätt eller att barnen förväntas sitta still, och man riskerar inte heller att bli uppbjuden till nån pinsam dans efteråt. När kalaset är över slänger man jackan över axlarna, stoppar ner fötterna i skoterskorna och går tvärs över gårdsplanen igen så är man hemma. Visserligen behöver lokalen städas dagen efter men det är en lätt uppgift om man ser till fördelarna med ett sådant här kalas.

Att bo i glesbygd kan av vissa förknippas med bristande nöjesutbud men det är absolut en villfarelse.