Noomi & Andreas, två hjältar i inlandet…

Andreas och Noomi
Andreas och Noomi

I går svängde vi förbi Andreas och Noomi i Gafsele. De driver ett lantbruk med mjölkkor som de tagit över efter Noomis pappa.

http://www.norrmejerier.se/mjolkbonder/delagare/andreas-och-noomi-from-norlin

Det var på den här lantgården som min Mattias började sin yrkesverksamma karriär. Vi kom såklart in på samtalsämnet kor och tjurar. Jag har ju en plan på att ta kalvar på Frigg och Freja men det är ju inte direkt busenkelt om man inte har en tjur.

Som mjölkbonde måste man ha en hel del kalvar om korna ska mjölka bra, kon måste ju få en kalv med jämna mellanrum om mjölkningen ska fungera. (Detta vet alla kvinnor som ammat en hel del om.)  Men vad gör man då med alla tjurkalvar som rimligtvis måste födas?

För mjölkbönderna så är det en ren förlust då det föds en tjurkalv då den innebär en massa kostnader och priset på kött är så lågt att det inte bär sig att ens föda upp den under sommaren och sedan skicka på slakt. Man pratar om kilopriser på kött som är så lågt som 15kr. Va? Hur kan bonden bara få 15kr för köttet då svenskt nötkött i butik ligger på allt mellan 109 – 399kr kilot? http://www.cooponline.se/Sektioner/Kott/Not/Bit/32271.html

Hur kan det INTE löna sig att låta kalven gå på naturbete över sommaren och sedan skicka på slakt? Vi konsumerar mer kött nu än vad vi någonsin har gjort. Vi äter över 60 kg kött/ person och år. I Vilhelmmina finns det 7000 innevånare, det blir 420 000 kilo kött/ år i bara Vilhelmina. Varifrån kommer allt det köttet och vad betalar vi för det? Varmkorv kostar väl i alla fall 50kr/ kilo och då innehåller den en hel del annat än kött så köttpriset på korven bör väl även det ligga runt 100kr/kilo, varför lönar det sig då inte att producera kött lokalt?

Ja, till att börja med så finns det inget lokalt slakteri så det blir ju oerhört dyrt för de lokala bönderna att transportera djuren till slakt men då borde det ju i rimlighetens namn bli dyrt att också transportera HIT kött.

Är det så att vissa stora producenter gynnas av särskilda skattesubventioner/bidrag? Är det så då är det banne mig dags att vi sätter ner foten!!!!!

Vi måste skyndsamt se till att regler förenklas och möjligheter öppnas för de lokala bönderna. Vilka ska sådana bönder som Noomi och Andreas sammarbete med då det kommer till maskiner, stamtavlor, åkermark, transporter och utvecklingsområden om de är ensamma kvar? Tappar vi fler livsmedelsproducenter tappar vi också kunskap och då blir det jättesvårt att bygga upp ett fungerande system igen.

 

 

 

2 Kommentarer

  1. Tack för att det finns människor som inser detta! Vi är inte många men för varje enskild så kanske vi kan stanna upp och inse varför det är så ”dyrt” med lokal producerat. Mvh Kristina

Kommentarerna är stängda.