Nyttan med julklappar

Det diskuteras i olika forum hit och dit om julklappar, köphysteri, konsumtionssamhället och dagens barn. När ungarna var mindre fick de mängder av leksaker vid jul och födelsedagar. Vi har ägnat snart två år åt att försöka göra oss av med alla dessa många gånger helt värdelösa leksaker. Snacka om en bedrövlig utveckling om man tittar tillbaka ett antal decennier. Tror tusan att jordens resurser tar slut om alla ungar får så mycket skräp som våra fått.

Lyckligtvis har vi dock ändrat vårt köpbeteende. I år fick Elna kläder och en kanin. Ja en livs levande kanintjej. Självklart är jag medveten om att det är en julklapp som betyder en del jobb för mig i ett par år framöver, MEN det tar jag faktiskt hellre än att fortsätta bidra till sopberget. Tor önskade sig reservdelar till ångmaskinen och ett par skidor. Inte vanliga skidor utan sådana där breda som man kan åka ospårat med. Han har önskat sig sådana sedan förra vintern och som genom ett trollslag hittade vi ett par på Grönlunds Fiske i Vilhelmina. De var inte billiga, skidorna kostade 1200 kr och sedan fick jag köpa bindningar på Lundqvist Ski Shop och de kostade ytterligare 450 kr. Detta var betydligt dyrare än kaninen men å andra sidan behöver jag nog inte lägga ner lika mycket arbete på skidorna, och tid är ju pengar.

Tor blev väldigt nöjd med skidorna. De funkar ypperligt i snön och de har i två dagar varit ute på utflykt. Det blev inget Ps3 och ingen ny iPad här i år (inte för att de önskat sig det heller) och det känns faktiskt bra. Vi är inte teknikfientliga utan låter barnen använda den nya tekniken men man blir ändå glad ända in i hjärtat när de önskar sig sådana här saker <3