Ost från Stalon!!!

Idag har vi genomfört modern tids första lantbruksmarknad i Vilhelmina. Det var fantastiskt roligt och vi hade aldrig kunnat ana att det skulle komma så mycket folk.

På marknaden kunde man köpa allt man kan tänka sig som hör hemma på ett lantbruk. Själv shoppade jag Björktjärtvål, bad-te, deo, ringblommsalva, kådsalva, kakor, tunnbröd, stickade sockar, ostar, mjöl och korvar. Allt extremt lokalproducerat. Helt sjukt att man kan köpa helt fantastiskt god fetaost som ystats i Stalon, på mjölk från kor som betat i STALON!!! Även hygienartiklarna kommer från Stalon, tunnbrödet har bakats i Siksjöhöjden, kakorna som håller konditoriklass kom från Åsele, korvar som för tankarna till Provance men stoppats av kött från djur som betat i Avasjö. Vi är verkligen välsignade med riktigt duktiga lokala matproducenter, vi vet bara inte om det.

Tunnbröd, kakor, ost, sockar, hygienartiklar, korv...
Tunnbröd, kakor, ost, sockar, hygienartiklar, korv…

Man kan nog säga att den här dagen uppfyllt sitt syfte. Folk har fått upp ögonen för det lokalproducerade. Man måste veta om att produkterna finns om man ska kunna köpa dem. Får jag bara möjlighet att i fortsättningen köpa min fetaost från Stalon så kommer jag aldrig någonsin mer köpa Apetinas.

Hårdost från Stalonberget
Hårdost från Stalonberget

Elna köpte sig två ankungar, två veckor gamla. Så fruktansvärt söta. Det var Ann-Jessica på Forsnäs Hemman som stod vid bordet bredvid mig som sålde ankungarna. Hon hade även med de mest bedårande getterna, kaniner och kycklingar. Förutom levande gårdsdjur hade hon även med hemgjorda salvor, ostar, sticklingar, garner och mycket annat fint. Det är så roligt att vi har så många duktiga människor på så nära håll.

Själv sålde jag all sättpotatis, alla höns och alla vakelägg som jag hade med mig. Jag pratade vaktlar från 10.00-15.00 i princip non-stop så mest troligt har intresset väckts hos fler för att skaffa hönsfåglar.

Vaktelägg
Vaktelägg

Tuppgalartävlingen blev dock en flopp. Ingen av de deltagande tupparna lyckades ge ifrån sig ett enda galande under tävlingstiden trots att vi förlängde. Pinsamt, men men. Så fort marknaden var över och folket lämnade området så satt alla tuppar igång att gala. De var väl lite blyga kan man tänka. Och Granngården som sponsrat med priser. Vi får anordna en ny tävling så att vi får dela ut priserna senare. Många kunder efterfrågade faktiskt en uppföljare av arrangemanget redan i höst. Om det blir en repris redan i höst vet jag inte men mest troligt blir det en nästa vår iaf, då ska jag se till att ha fler värpklara höns att sälja.

2 Kommentarer

  1. Åh vad jag hade velat vara där!
    Om man åker förbi Stalon, vart är då gården som säljer ost? Har de skyltat eller ligger de längs vägen (grusvägen från Siknäs eller asfaltsvägen)?

    • Ja, om jag det visste. Detta var nyheter även för mig. Jag har vid något tillfälle sett en förrymd ko då vi passerat Dorris men inte sett någon ko. Jag kom mig heller inte för att fråga var gården ligger (var alldelens för upptagen att välja och fråga om ostarna). Men jag skulle tro att det kommer gå att köpa dem på Gårdsbutiken i sommar (Lövliden). Detta får vi kolla upp annars 🙂

Kommentarerna är stängda.