Oumbärligt vindskydd

 

För oss som gillar mångfald och blandat får och nöt har det här vindskyddet från Kellfri varit kanonbra, främst när tackorna börjar fundera på lamning.

Vi har bara ställt vindskyddet direkt på marken och täckt underlaget med granris…

och ovanpå riset kutterspån…

sedan har vi fyllt på med halm allt eftersom.

Vanligtvis samsas nötterna och fåren i deras stora ligghall.

Men just när tackorna ska lamma brukar de vilja smyga iväg och vara för sig själva, gärna långt från nyfikna nötmular. Vi har satt upp en eltråd som nötterna inte vill gå nära men som fåren springer under utan att fundera. Minst tjorv har vi haft när tackorna fått lamma såhär. De gånger vädret inte varit på vår sida och vi varit tvungna att stängt in tackan i fårhuset inför lamningen har vi upplevt att hon blivit stressad och orolig. När de märker att de inte kan komma ut till de andra trampar de runt och bräker förtvivlat, när lammen kommit ut har tackan inte ägnat dem all sin uppmärksamhet. Hon har haft fullt upp med att försöka förstå varför hon blivit instängd ”Flocken framför allt”. Bäst har det som sagt fungerat när de fått smyga in i sitt lilla krypin som de är vana vid och som ligger i hagen.

Baggen på bilden är ett adopterat flasklamm från annan fårbonde, och det är inte dumt att ha ett ställe där man kan sköta stödutfodringen utan att ha 4 st sträva tungor i nacken.

En annan bra grej med det här vindskyddet är att det är lätt att flytta. I somras fick det följa med fåren ut på deras sommarbete ute på ön.

En del menar att man inte ska blanda får och nöt, framförallt inte under lamning då tackorna kan bära på ett herpesvirus som utsöndras vid ”förlossningen”, viruset är ofarligt för får men livsfarligt för nöt. Våra får bär förhoppningsvis inte på det här viruset och hitintills har allt fungerat bra med att ha dem tillsammans. De äter till och med ur samma foderhäck.

Nu väntar vi med spänning att 4 st tackor ska lamma, men det gör inget om det dröjer några veckor till.

3 Kommentarer

    • Hej Leif! Det här vindskyddet klarar snön galant. Ibland om det snöat väldigt mycket går jag själv in i vindskyddet och liksom buffar av snön. Men duken är jättestark och glatt så snön rasar oftast av. Stålkonstruktionen är också stark och stabil.

Kommentarerna är stängda.