Övergödd

Hej!

Det är vi som kallar oss ”Siknäs övergödda”!

Börjar tro att vi överdoserat den aningen stärkelserika kost som vi erbjudit våra hushållsgrisar. Men det kommer ju att visa sig inom kort då slakten står för dörren. Vi har inte vägt maten vi gett dem utan gått lite på känn, kanske är det bara ister på dessa tre men jag hoppas att det finns lite kött också. De har ju ändå haft ett relativt stort häng (i grismått mätt) som de bökat runt i. Faktum är att man inte känner igen sig alls där de hållit till. Tror inte att det finns en enda rot i marken som de inte bökat upp. Detta gör dock att jag ser stor utvecklingspotential med att hålla dessa djur (men det får bli en annan blogg) 🙂

Hur som helst så funderar jag på att göra talgbollar om det blir mycket feta över. Och hellre övergödd på ekologisk närodlad potatis än missbildad av GMO.

http://www.theecologist.org/News/news_analysis/2560697/changing_to_nongmo_soy_transformed_the_health_of_my_pigs.html

(Via länken ovan kan ni läsa om en dansk griskbonde som till slut slutade ge sina grisar GMO soja efter att missbildningarna blev allt för förskräckliga, bild på en läskig kulting i länken)

Förutom att grisarna lagt på sig enorma mängder späck de senaste veckorna så tror jag att även hönsen börjar ställa in sig på vinter. Sedan jag tog bort överskottet av tuppar så har de två stora tupparna som jag sparade verkligen vuxit in i rollen som familjeförsörjare. Nu går hela deras vakna tid ut på att söka upp föda åt hönorna och vaka över dem.

Ölandstuppen med hedemorahönsen
Ölandstuppen med hedemorahönsen

Frigg och Freja verkar också planera inför vintern. De äter och äter och prioriterar verkligen kraftig mat framför sly och annat som de ätit tidigare i sommar. Kanske är det inte lika gott nu, men asp har de annars föredragit vilket de inte gör nu. Nu är det havre och den sista klövern som gäller.

Jag älskar hösten, kanske beror det på att allergin är så otroligt mycket bättre från och med nu och ett par månader framöver. Det känns liksom rent på något vis. Inga insekter och ingen överdriven värme. Hösten är helt klart en för kort årstid.

Den klart bästa årstiden
Den klart bästa årstiden

3 Kommentarer

  1. Jättefina djur ni har! Vad spelar det för roll om de är övergödda? Då har de väl levt ett bra liv kan jag tänka 🙂
    Jag älskar höst! Det är min favorittid! Enda felet är att den avslutas med jul… Fast julen är ju ändå rätt snabbt överstökad.

    • Åååå, jag som älskar jul 🙂 Den kunde få räcka ett par veckor till. Ang gödgrisarna så tycker väl jag precis som du, de har nog mått bra, men det finns säkert väldigt utförliga beräkningar på vilken mängd kolhydrater, fett och protein man ska ge dem för att de ska producera maximalt i förhållande till kostnaderna. Det är väl mest det jag tänker på att vi skulle kunna förfina till kommande grisar.

  2. Sant… Fast det blir så produktivt då. Å andra sidan kanske det är det grisarna mår bäst av också? Alltså en välbalanserad kost så att det inte blir övergödda utan bara lite lagom runda?

Kommentarerna är stängda.