Päls, tomten och Lycksele djurpark

Idag har vi varit i Lycksele på Jul-Djurparken. Trots att vi bor så pass nära så är det ändå första gången vi är där vid jul och vi blev glatt överaskade. Djuren visade sig från sin bästa sida. Först fick vi se får och getter.

Sedan kom vi till järvarna som annars aldrig brukar visa sig men nu fick vi se dem på riktigt nära håll. Fjällrävarna (blå) sprang även de längs staketet och visade glatt upp sig. Vargarna var inte sämre de. Vi kom precis till middagen. Djurskötaren klev vågat in i hagen och slängde åt dem köttstycken. Frysta till de vuxna och färska till dem som han kallade ”Valparna”, men i mina ögon såg de fullvuxna ut.

Därefter gick vi in i pysselstugan där kidzen fick pyssla och skriva en önskelista till tomten.

Då vi tröttnat på att pyssla gick vi ut till sälarna som också de skulle matas. Vi fick se en liten uppvisning med dans, pussar, applåder, sälsång och allt detta på riktigt nära håll. Djurskötaren berättade under tiden med inlevelse och kunnighet om sälarnas liv.

Klockan hade hunnit slå 15.00 vid det här laget och längre än så pallar inte min kamera, den fixar alltså inte mörker 😛

Till sist gick vi in till Tomten och barnen fick lämna sina listor. Både Tor och Elna har varit väldigt tvivlande till Tomtens existens det senaste året men nu är de återigen övertygade om att han faktiskt finns. Tomtens stuga var väldigt välgjord och man hade verkligen jobbat på detaljerna.

Det är ganska fantastiskt att vi har en sådan här ”nöjespark” här i Norrlands inland som ändå håller så pass hög klass. Tor gick fascinerat runt i den rikt upplysta parken och utbrast ”-Detta måste ha kostat MILJONER mamma. Tänk alla djur, stängsel, all mat, alla ljusslingor….”Och många ljusslingor finns det i parken.

Sedan kan man ju diskutera fram till döddagar huruvida djurparker är moraliskt försvarbara eller ej men om vi bara tar Fjällräven som exempel så skulle mina barn förmodligen ALDRIG fått se en levande sådan om det inte var för att man skyddat den i djurparken. Nu fick jag möjligheten att förklara VARFÖR fjällrävarna nästan blivit utrotade och vi fick ett bra tillfälle att prata både pälsindustri och historia. Elna har som ni sett på bilderna en skitsnygg pälsbollmössa, så kopplingen Ett levande djur eller min fåfänga var inte svår att göra.

Ja, vi är som sagt glatt överaskade av vad Lycksele djurpark hade att erbjuda såhär års. Det känns som att det var en välinvesterad dag <3