Per Albin skulle INTE ha gillat budgeten

När jag läser regeringens förenklade version av budgeten så känner jag hopp. Där finns en företagssatsning och en glesbygdsatsning omnämnd. Man nämner också satsningar på Sverige som ett matproducerande land. Man lägger stor vikt vid jämnställdhet och satsningar på kvinnors hälsa och familjernas ekonomier. Det känns som att Per Albin Hanssons ande suttit med och inspirerat i regeringens arbetsrum. Äntligen har vi fått en regering som precis som Per Albin värnar om Folkhemmet, det vanliga folket, sådana som du och jag, vanligt folk som arbetar och sliter men som gör det med gott mod eftersom att vi har hälsan och vi har varandra. Det är ju våra föräldrar och mor- & farföräldrar som byggt upp Sverige, folk som stretat på landsbygden genom att odla, bryta malm, bygga vattenkraft, bruka skog samt leverera mjölk och kött. Det är ju det här som är själva motorn,  Sverige hjärta liksom.

Landsbygden och det Svenska folkhemmet..
Landsbygden och det Svenska folkhemmet..

Jag scrollar snabbt ner till den verkligt intressanta rubriken ”Jobb i hela landet”, här radar man upp satsningar på järnväg, vägnät, turism, Svensk livsmedelsproduktion, service i glesbygd så att människor ska kunna bo och verka här samt kulturhistoriska byggnadsverket Göta kanal. Man nämner det självklara, att Sverige ska vara ett export- och industriland och därför måste vi ha ett fungerande järnvägs- samt vägnät över hela riket. Man vill öka antalet jobb på landsbygden och stärka Sveriges livsmedelsproduktion. Utsatta glesbygdsregioner ska stärkas så att människor kan bo kvar och driva sina företag. Man kommer satsa på natur- och ekoturism samt de exportmogna svenska turistdestinationerna. Detta låter ju KANON!!! Sverige röstade verkligen rätt förra hösten, här har vi en regering som satsar på landsbygden. Jag plussar glatt ihop alla summor och får det till en hyfsad summa.

Strax ovanför den här glada nyheten stod det att läsa om satsningarna på bostäder i stadsregionerna. Jag har länge hävdat att detta är lite konstigt prioriterat då vi har fullt med tomma hus i alla glest befolkade kommuner, så det borde ju vara bättre att se till att människorna flyttade ut hit än att bygga nytt inne i städerna. Det måste vara en smartare strategi både för rikets ekonomi (dyrt att bygga nytt) samt för miljön (stor miljöpåverkan vid nybyggen). Men regeringen tänker lite tvärt om, summorna som kommer satsas på alla bostadsprojekt i städerna är i princip alla högre än den GEMENSAMMA satsningen på arbeten i glesbygd. Man kommer satsa på billiga hyresrätter, trevligare statsmiljöer, marksaneringar så att städerna kan byggas ut, klimatsmartare flerfamiljshus mm mm.

Alla dessa satsningar kommer kosta en väldans massa pengar, Sverige ska nämligen även öppna upp plånboken för bl.a. fler elbussar i städerna bättre cykelbanor och en utbyggd kollektivtrafik, och då förstår man ju att detta kommer kosta. Man kommer därför höja skatterna för en del, de allra rikaste kommer att få betala lite mer och det är bra, men man kommer även att drastiskt höja skatten på drivmedel. En skatt som kommer tvinga hela landsbygden genom ett ohyggligt stålbad. Självklart måste vi styra om vår användning av fossila bränslen till förnyelsebara alternativ och detta görs kanske bäst genom tvång, men jag tror inte att vi kommer ”levande” ur det här stålbadet.

Avundsjuka tar verkligen fram de sämsta egenskaper hos människor och jag ska göra mitt bästa för att styra undan mina missunnsamma tankar gentemot stadsborna samtidigt som de styrande dränerar och avfolkar Sveriges landsbygd. Okey vi är inte så många kvar här ute på landsbygden men när INGEN bonde, INGEN skogsbrukare, INGEN åkare, INGEN företagare och INGEN ENDA människa bor kvar här, vad ska vi då leva av i Sverige? För finns det ingen affär, inget sjukhus och inga jobb, då MÅSTE ju även vi lokalpatrioter flytta.

Det känns orättvis att vi ska få småsmulor när stadsregionerna får butterkaka. Detta skulle INTE Per Albin Hansson ha gillat!

http://www.nordiskamuseet.se/press/folkhemmets-kandisar
http://www.nordiskamuseet.se/press/folkhemmets-kandisar