Plantering

Direkt efter jobb och skola åkte vi i fredags ner till Gafsele för att sätta plant. Vi har ett litet skogsskifte där ett parti markberetts för ca 3 år sedan och det skulle vi sätta igen. I sluttningen där det är typisk tallmark visade det sig att planteringen nästan var onödig. Tallarna vid hyggeskanten hade sett till att självföryngringen fungerat över förväntan. Där det var ordentligt markberett fanns det redan många fina kraftiga plantor.

Vi har ett lägre parti också där det är typisk gran- och lövmark. Där fanns i stort sett ingen självföryngring så vi började med att peta ner granplantorna där. Här var det mycket gräs och ganska blött, vi får hålla tummarna för att plantorna tar sig.

På bilden nedan ser ni mamman och pappan som planterar gran och barnen som planterar tall. Det är en enorm skillnad på markens förutsättningar trots att det inte är många meter mellan.

plantering, tallplant, granplant

Det syns nästan på oss att det är roligare med Tall :`)

Vi hann sätta ett par kasetter på fredagskvällen men mörkret kommer plötsligt såhär års. Själv hade jag fått tag på en pannlampa från Rönnfjords och tack vare den skulle jag nog ha kunnat sätta hela natten, men resten av familjen fumlade i mörkret, vi fick avbryta.

http://ronnfjords.se/

Ungarna tyckte att det var riktigt roligt. Vi blev faktiskt väldigt imponerade på dem båda två. Förutom att de självklart tycker att det är roligt när det brummar var de även duktiga på att plantera.

plantering, skogsägare, markägare

Vi har en liten skogskoja som vi övernattar i. Där finns bara en dieselkamin och en gasolspis. Ingen tv, inget wifi och inget badrum, men konstigt nog är det aldrig några bråk när vi drar iväg på sådnan här äventyr. De blir helt plötsligt bästa vänner.

Har vi turen med oss nu är plantorna redan invintrade och laddade inför våren som kommer. Hoppas innerligt att de djur som gnagit på allt sly ska hitta någon annan stans att vara kommande vintrar. Funderar skarp på att sätta upp ett viltstaket runt hela skiftet, problemet är väl att både snytbaggar och sorkar tar sig genom staketen. Men om jag kanske ska ta och flytta alla 300 rävar som vi har här hemma i Siksjönäs dit ner…

Ja, att vara skogsägare är lika nervigt som att vara aktieägare men betydligt roligare.

 

 

 

 

2 Kommentarer

  1. Den som har planterat ett träd, har inte levat förgäves, lyder ett kinesiskt ordspråk.
    Det kan vi nog ta med oss, alla vi som hjälpt till att beskoga kalmarker?

Kommentarerna är stängda.