Potatis

Potatis listas ofta som ett av de 5 viktigaste livsmedlen man bör byta till eko om man vill minimera antalet gifter man stoppar i sig samt sprider i naturen.

Potatis är också en av få grödor som det är ganska enkelt att lyckas med. Visst kan man drabbas av bladmögel och andra bekymmer men ofta kan man odla så pass mycket att man ändå klarar året.

potatis på förgroning
potatis på förgroning

Jag brukar ta upp sättpotatisen ca 5 veckor innan den ska sättas. Vi har ett jättebra uterum där temperaturen ligger som kallast kring 5 grader men oftast runt 10-15 grader, i uterummet är det också jätteljust, och det är just ljuset som får potatisen att gro med små gröna fina groddar. Vi lägger potatisarna i luftiga lådor och försöker att bara lägga ett lager potatis i varje låda så att ljuset ska nå alla potatisar samt för att man inte ska bryta av groddarna vid utsättning.

sättning

Vi har en alldelens förträfflig potatissättare. Det är två sitsar, två plogar med rör ovanför samt en snurrskiva. I snurrskivan lägger man potatisarna som trillar ner i röret med jämna mellanrum. Väl längst ner i röret så ligger potatisen i backen, då kommer plogen om lägger igen potatisfåran. Klart!

Sedan bygger vi om potatissättaren lite så att det blir en kupare. Ett par gånger under sommaren kupar vi potatisen så att jorden blandas om lite och allt ogräs försvinner.

Ifjol körde vi ut lite prima koskit från den lokala mjölkbonden. Men i år gödslade vi ingenting utan förtröstade på fjolårets rätt rejäla gödsling. Vi gjorde även potatislandet nästan dubbelt så stort med tanke på att kanske kunna föda någon gris extra nästa sommar. Vi är två familjer som hjälps åt med potatislandet men jag skulle tro att det blir fler som ansluter sig till kollektivet till sommaren 😉

Ett par dagar innan upptagning slår vi ner blasten om den inte frusit. Detta gör vi för att upptagningen ska bli enklare, potatisen ska få finare skal och lossna från sina ”strängar”.

Sortering pågår
Sortering pågår

I år skaffade vi en ännu bättre potatisupptagare än den vi haft tidigare. Den här upptagaren matar upp all potatis på ett band. Sten och jord åker ut bakåt och potatisen rullar upp på bandet och ner i säckarna. Man måste såklart stå på maskinen och sortera bort skadade potatisar och eventuella stenar.

På tre timmar inklusive två fikapauser och en massa justeringar så var 35 säckar uppe ur jorden. Prima fin potatis, heeelt utan bekämpningsmedel och konstgödsel.

High five Ferguson :)
High five Ferguson 🙂

Nu har vi källaren full, slipper kånka hem påsar från affären och vi vet vad vi serverar. Det blir inte riktigt samma gemenskap då man gör det maskinellt men möjligheten att odla större mängd ökar. Självförsörjningsgraden i byn byggs ut och det tycker jag är toppen 🙂