Praktiskt lagda lantisar

Idag har det återigen slaktats här på gården. Vi har avlivat, skållat och tagit ur grisarna. Avlivningen gick klockrent. Om man nu kan prata om avlivning i positiva ordalag, det känns som om orden ”avlivning” och ”klockrent” inte hör hemma i samma mening, men det är ju något som måste göras och det kan gå både bra och dåligt och här gick det faktiskt bra.  Grisarna gick självmant in i fållan och intet ont anande fick de avluta sina grisliv på mindre än ett ögonblick.

Sedan var det dags för skållning. Detta är den fysiskt jobbigaste biten med slakten. Vi lade ner grisarna i karet och hällde hett vatten över dem samtidigt som vi skrapade och skrapade och skrapade. Linderösvin har ordentligt med borst och om inte tempraturen är den rätta sitter borsten i berg.

Men till slut fick vi till ett helt okey resultat.

Sedan var det dags att ta ur inälvorna. Vi lyckades pilla ut vad vi tror är njurtapparna för att kunna skicka dem på trikinanalys. Vi tog även rätt på hjärta och lever.

Ungefär en timme per gris tog det allt som allt, ja plus lite ställtid, kaffe och lunch förstås, så hela dagen har gått åt och nu känner man sig ändå rätt mör. Kommer somna gott ikväll och i morgon kommer jag kunna sova en kvart längre och dessutom får minst en dryg timme extra tillgoda per vecka då inga potatisar behöver kokas (Y).

Vi var rörande överens om att vi blivit väldans mycket bättre på detta sedan ifjol, övning ger färdighet, eller så är det muskelminnet som satt sig 😉 Vi konstaterade också att vi som bor och lever såhär kan väldigt lite om väldigt många saker. Alltså vi kan en hel del om mycket men vi är inga fullfjädrade experter på något. En lantis kan tex slakta en gris, byta ett vattenkran, sköta papperen åt bagarstugeföreningen, odla potatis, bygga en vedbod och fälla ett träd. Vi är inga superproffs inom ett specifikt område men vi kan lite om många olika saker.

Det här skulle kunna ha att göra med gener, att vi sedan urminnes tider avlats fram att bli praktiskt lagda. Men det skulle också kunna ha att göra med att det inte är direkt tokenkelt att få tag på en snickare, mekaniker, rörmokare, redovisningskonsult eller agronom när man bor så glest som vi gör. Ja, det var dagens funderingstema. Nu ska grisarna hänga ett par dagar innan det blir styckning och paketering.

 

 

 

2 Kommentarer

    • Ja, det är alltid bra att ha någon att kolla med. Första gången vi skulle slakta så googlade vi :-S Vi tog hjälp med själva avlivningen med googlade som sagt fram resten. Det gick också men det är guld värt att bolla med någon. Hör gärna av dig hur det gick 🙂

Kommentarerna är stängda.