Projekt broccoli

Jag har i två års tid försökt mig på att odla broccoli. Broccoli hamnar alltid långt upp på tio-i-topp listor över världens nyttigaste grönsaker, därför känns det som ett projekt väl värt att lägga lite energi på. Problemet jag stött på är dock av ganska omfattande art och kallas kålmask. Första året åt kålmasken upp mina plantor bara någon vecka efter utplantering. Andra året försökte jag ”mota Olle i grind” och köpte odlingstunnlar för att täcka plantorna med.

odlingstunnel
odlingstunnel

Sedan åkte vi till Paris en vecka och då vi kom hem hade kålmasken flyttat in under mina tunnlar. Jag försökte rädda plantorna genom att spraya bladen med såpvatten men skadan var redan skedd och jag blev aldrig kvitt larverna.

I år gör jag ett nytt försök. Tredje gången gillt. Min plan är att vara ännu ihärdigare med såpsprutandet samt att jag tänker byta odlingsplats och kompisgrödor. Varför jag försöker och försöker med broccolin beror just på detta. Om det är så omöjligt att bli kvitt kålmaskarna på mitt lilla land så måste de professionella odlarna använda en väldans massa bekämpningsmedel för att hålla ohyran borta.

För ca 3 veckor sedan sådde jag fröerna som ska förgros. Köpte ekologiska frön på Granngården. Förutom broccoli sådde jag två olika sorter gurka, en för inläggning och en att äta direkt, sådde även två olika sorter tomater, paprika från frön vi sparat själva samt grönkål. Tanken med grönkålen är att jag ska kunna skörda den långt in på hösten så att hönsen får något grönt att äta.

Idag var det hög tid för omskolning. De piriga små broccoliplantorna har fått nya större krukor, jag sätter liksom ner dem så att hjärtblanden vilar på jorden. Broccolin och grönkålen placerar jag nu svalt (ca 5 grader och ljust). Tomaterna, paprikan och gurkplantorna skolar jag också om och de får stå ljust men varmare (ca 15-17 grader). Jag kommer säkert bli tvungen att skola om dem en gång till innan utplantering, men jag hoppas på en tidig vår :).

Gängliga och piriga broccoliplantor
Gängliga och piriga broccoliplantor
Omskolade
Omskolade

Det är en härlig känsla att se plantorna växa, att producera sin egen mat är lyx. Undra om min mormors mor hade samma känsla eller ville hon inget hellre än att köpa sin mat i ett snabbköp eller över internet?