Räddningen för skogsindustrin!

Det är ju ingen nyhet att det varit några tunga år för skogsindustrin. Virkespriserna har varit låga. Markägaren får helt enkelt dåligt betalt för sin skog, entreprenören pressas att sänka sina priser, sågverken ligger med för stora lager och tvingas lägga ner, och bygghandeln har svårt att bli kvitt sina produkter.

MEN det ser ut som om några fattat hur man vänder detta. Hos AB Karl Hedin spår man en ljus framtid, inte minst tack vare deras nya produkt topptrall http://www.abkarlhedin.se/pressreleaser/2014/04/04/8501/. Alltså ett trallvirke sågat av furans topp. Toppen har mindre gamla grenar som gör virket skört. Det blir alltså en riktigt bra produkt. Det är klart att det kostar lite mer att ta fram detta då man måste ställa om i sågen och självklart inte kan få ut lika mycket ur samma stock då toppen är smalare men det har Karl Hedin sett förbi. Man har gjort en lyxprodukt av vad som annars i bästa fall skulle bli klentimmer.

topptrall
topptrall

Det bästa med det här är att det ÄNTLIGEN är några som faktiskt rent konkret gör något med vår skogsråvara i stället för papper. Alla vet att det enda vi behöver papper till i framtiden är att torka oss i arslet, men snart kommer det väl en app för det också. Så vi måste se till att ställa om industrierna. Vi entreprenörer kan kapa till vilka längder som helst, vi kan till och med göra särskilda sortiment utifrån hur grenarna växer på träden så här finns det inga begränsningar. Begränsningarna sitter hos industrierna och de som utvecklar produkterna. Sverige skulle kunna vara självförsörjande på drivmedel om vi bara tog till vara på mer skogsprodukter. http://www.tv4play.se/program/nyheterna-ume%C3%A5?video_id=2358419 Längs vägarna här i norr tornar flera års grothögar upp sig, det lönar sig inte att flisa upp dem. Vi investerar hellre i Tyskt brunkål och kärnkraft. Nä, fy för den lede.

Men nu var det de positiva med topptrallen jag skulle skriva om, det är bara det att jag retar mig så in i norden på statliga vattenfalls helt sjukt dåliga inriktning. Dessutom är jag mot min vilja delägare i skiten. Detta gör mig sur…

Men alltså…..Hejja hejja alla utvecklare hos Hedin. Idag ska jag och dottern ut i solen. Städa lite hos hönsen. Kanske försöka oss på att kratta lite där snön tinat bort. Och vem vet, kanske åker vi ner på ”plass`n” och köper en glass 🙂