Rätt ska vara rätt!

 

Hälsingestintan mf sätter verkligen fingret på ytterligare en av Sveriges ”buggar i systemet”.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/svensk-mat-ska-inte-valjas-bort_4237629.svd

Vi har inte ens tänkt tanken på att börja producera livsmedel för kommersiell försäljning då jag bävar för alla lagar och regler som då måste följas samt dokumenteras. Kommunens alla miljö- och livsmedelslagar är en sak och till dem läggs länsstyrelsen och jordbruksverket. För att halka runt ett jord-/lantbruk ekonomiskt måste man även vara en baddare på bidragsansökningar.

Jag försöker göra det mesta så att det ska bli rätt. Jag registrerade till och med våra sommargrisar hos jordbruksverket, (vilket tydligen inte görs så ofta) det blev en telefon- och mailväxling som höll på ett par veckor för att vi skulle få till det rätt (Handläggarna på JBV var inte så vana att regga endast 3 grisar som skulle slaktas ett par månader senare.).

Men jag tycker att det här ändå kan vara bra. Det ska vara koll. Det ska vara tydliga och tuffa regler kring djur och livsmedel, men då måste det också få kosta. Då kan inte svenska kommuner och landsting välja billiga importerade alternativ. Ställer Sverige krav på sina bönder så ska samma krav ställas på dem som levererar livsmedel till svensk verksamhet. Jag tycker faktiskt inte ens att det borde få säljas livsmedel i Sverige som inte omfattas av samma regelverk, okey det kanske blir svårt men det borde iaf tullas så att prisnivån jämnas ut. Annars blir det ju inte fri konkurrens utan bra konkurrens. Rätt ska vara rätt!

 

3 Kommentarer

  1. Jag håller verkligen med! Jag har i många år varit naivt okunnig och trodde väl att svenska kommuner hade samma krav på köttet som lagen säger. Gissa om jag blev för—ad när jag upptäckte att de i princip kan köpa vilket skitkött som helst 🙁
    Glädjande nog har de flesta skolor i vår kommun numera tillagningskök och ett helt annat fokus på vilka råvaror som ska användas. Även de bägge fristående skolor jag har koll på sätter kravet: 1-närproducerat, 2-krav/ekologiskt, när de handlar sina varor. Det går sakta men jag vill ändå tro att det går åt rätt håll.

    • Ja, det är skrämmande. Att man först kan införa lagar och regler och sedan strunta i dem själv. Härligt att skolorna i din kommun lever som de lär (Y)

Kommentarerna är stängda.