Råttgift

I väntan på det rätta tillfället att slå till
I väntan på det rätta tillfället att slå till

Kemikalieinspektionen slår fast att hanteringen av råttgift måste förändras och begränsas. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/3778204.svd

Det säger sig själv att råttgift inte är bra. Har man barn och djur som man tycker om så vill man ju inte sätta ut gift på gården.

Vi har haft enorma problem med möss av alla de slag. Hela vårt garage har varit invaderat av möss så vi har inte kunnat förvara några kläder eller liknande där. Vi har även haft en hel del möss inomhus. Det gick så långt för ett par år sedan att jag var tvungen att ringa Anticimex som kom och placerade ut råttgift.

En mus i vårt Walk-in-skafferi
En mus i vårt Walk-in-skafferi
En mus bakom ett köksskåp
En mus bakom ett köksskåp

I samband med att vi skaffade både höns, kor och grisar så insåg vi att mössen knappast skulle bli färre och på stället där jag förvarar fodret kan ni ju bara tänka er hur det sett ut. Musspillningen har legat som en matta längs väggarna. Förunderligt nog har vi (peppar peppar) aldrig drabbats av råttpest, men jag brukar skoja och säga att vi är immuna tack vare all råttskit vi kommer i kontakt med.

En ny Anticimex-omgång var ju inte aktuellt då vi skaffat alla andra djur samt att jag gärna provar miljövänligare alternativ om det finns.

Vi beslutade oss därför för att skaffa två stycken helt ekologiska råttjägare. En kollega till mig hade fått två små kattpojkar som vi tog rätt på då de blivit stora nog att lämna sin mamma. Balder och Brage döpte vi dem till. De första veckorna misströstade jag lite då det enda de gjorde var att leka, men ganska snart fångade en av dem en fågelunge. Detta var kanske inte något drömscenario men vi tänkte som så, tar de fågelungar så borde de få upp smaken på jakt iaf.

Brage tar en fågelunge
Brage tar en fågelunge

Nu har de bott hos oss i några veckor och de håller sig mest undan dagtid nu när det är så varmt, men trots det så har vi sett att Balder tagit inte mindre än 3 möss bara idag, och då vet vi ju inte hur många han fångat då vi inte sett på.

Snart en död mus
Snart en död mus
Jammi
Jammi

Katterna var verkligen en lyckad satsning. Hoppas nu bara att de inte tappar den här jaktlusten då vi om ett par månader ska kastrera dem.

I väntan på det rätta tillfället att slå till
I väntan på det rätta tillfället att slå till

Katt- och råttalek