Regeringen luras!

Ingen har väl undgått att mjölkbönderna går igenom en enorm kris just nu. En bonde i veckan lägger ner sin verksamhet. Även skogsentreprenörer och virkestransportörer tampas med dålig lönsamhet. Våra två kanske absolut viktigaste näringar. Försvinner bönderna ser snart stora delar av Sveriges yta ut såhär

Utan bönder kommer vi inte klara oss en enda dag på vår egenproducerade mat om landets gränser skulle stängas, biologiska mångfalden är bara att glömma och klimatet kommer påverkas negativt. En svensk ko släpper nämligen ut 44% mindre växthusgaser jämfört med den globala genomsnittskossan. Vi har ju dessutom kanske väldens bästa djurhållning i Sverige, den kunskapen och dessa verksamheter ska vi väl vara väldigt rädda om.

Inom både jord- och skogsbruk har man tidigare kunnat söka tillbaka pengar på koldioxidskatten. Själv väljer jag att se på den möjligheten som en rättvisare fördelning av vägskatten. På bränsle ligger det som alla vet en hel del skatt och många av de skattekronorna går till vägunderhåll men skogs- och jordbruksmaskiner nöter inte på några allmänna vägar, så det är ju helt rätt och riktigt.

Hur som helst så har man succesivt tagit bort den här möjligheten att söka tillbaka dessa pengar och i Januari 2016 ska det enligt tidigare beslut vara helt borta. Men nu har regeringen tagit till sig av larmrapporterna från bönderna och skogsbrukarna och föreslår därför att man ska låta den här möjligheten att söka tillbaka pengar vara kvar. Enligt förslaget kommer vi kunna söka tillbaka ca 1,30/liter diesel även efter årsskiftet. När vi började som skogsentreprenörer för ett par år sedan så kunde vi och bönderna söka tillbaka närmare 2 kronor/liter. Dessutom HÖJER regeringen dieselskatten med nästan 50 öre vilket gör att totalt så kommer jord- och skogsbrukare få betala MER för drivmedlen efter årsskiftet.

Nu marknadsför alltså regeringen detta förslag som ett stödpaket och en satsning på de krisdrabbade branscherna. Jippi!!! Man tar inte bort hela försämringen och då blir det helt plötsligt en förbättring. Nä, detta är ju att luras en smula!

Som en jämförelse kan man säga:

Din arbetsgivare meddelar att verksamheten går dåligt och du kommer bli tvungen att gå ner i lön. I stället för att få 15 000 kr som du fick i juni så kommer du från och med nästa månad bara få 13 000 kr. Sagt och gjort, i juli får du bara 13 000 kr. Det visar sig att du inte har råd att betala för mat och hyra i juli så du börjar protestera, din arbetsgivare inser problematiken och meddelar att du kommer få 14 000 kr i augusti. Arbetsgivaren bröstar upp sig och går ut media och meddelar att företaget kommer satsa på personalen och införa en löneökning. 

Jag vill inte klaga då man låter bli att ta bort en försämring men samtidigt har jag svårt att jubla, och jag tror knappast att detta kommer hjälpa mjölkbönderna ur krisen. Något annat måste göras.

För skogsbrukets räkning har jag länge hävdat att ett litet enkelt regeringsbeslut där man förbjuder import av sopor räcker. I stället för att importera sopor med högt plastinnehåll så skulle vi kunna elda restprodukterna från vårt eget svenska skogsbruk. Det skulle få upp lönsamheten inom skogsbruket och öka antalet arbetstillfällen och fler skulle därmed också kunna betala skatt, och visst borde det väl vara bättre för miljön att elda kvistar än importerade sopor?!

Liknande enkla politiska beslut finns säkert att fatta till förmån för de svenska bönderna. Det är väl bara att ringa upp ett par stycken lantbrukare och fråga!!! Ska det vara så svårt?

2 Kommentarer

  1. Mycket bra inlägg. Jag har länge hävdat att man ska lägga på en skatt på importerade råvaror som norge gjort. Där klarar sig en mjölkbonde gott och väll på 45 kossor och får ca 5 kr/kg. Men skulle vi ens tänka tanken på att göra så i Sverige så får vi EU på oss.

    • Ja, där är EU helt klart ett STORT hinder. Tror at det här med självständighet är något som landsbygdsbor känner extra starkt för. Man är liksom van att laga sin avloppsledning själv, inte gör man som i stan och ringer VVS-firman om silen i duschen kleggat igen 😉 Och på samma sätt tror jag att vi känner inför EU`s överförmynderi. Vi vill gärna kunna bestämma själva. Men det kanske inte finns så stort behov av det i städerna där det alltid finns ”nån annan” som tar hand om problemen (men även möjligheterna).

Kommentarerna är stängda.