Regnskogen värmer stockholmarna i jul

Det har visat sig att Fortum och Stockholms stads bio-kraftvärmeverk KVV8 köper in flis från Brasiliansk skövlad regnskog. Det Brasilianska företaget som säljer flisen är miljöcertifierade men har blivit anklagade för landsstöld och illegal avverkning. Dessutom har Brasilien nyligen valt en ny president, den nya presidenten har meddelat att han vill riva upp de hinder som finns för en snabbare avverkning av regnskogarna. Fortum förklarar att det varit brist på flis i de baltiska länderna och därför har man tvingats köpa den sydamerikanska flisen, och transport på fartyg är ett bra alternativ för klimatet. Transporten av den senaste lasten flis tog 3 veckor.

Såhär skriver Fortum själva om sin kraftvärmeanläggning:

”Bränslet som används i nya biokraftvärmeverket är flis baserat på skogsavfall och rester från sågverksindustrin. Vid full produktion går det åt 12 000 kubik flis per dygn, eller tre skottkärror i sekunden. Det är mycket men den totala användningen av flis i verket årligen motsvarar ändå endast en procent av tillväxten av den svenska skogen under samma tid.”

Råder det då brist på Svensk flis?

Självklart växer allt bättre i Brasiliens klimat jämför med i Stalon eller Järvsjöby. Att producera biomassa i varmt och fuktigt väder under optimala förhållanden är naturligtvis billigare än att göra det under några korta sommarmånader i Svenska Norrland.

2012 när vi började som skogsentreprenörer skotade vi ihop grenar och toppar ute på avverkningarna.

Dessa flisades sedan upp och eldades i värmeverken. Men kort där efter, någon gång under 2013 blev det helt plötsligt för dyrt. Vi fick höra att ingen ville köpa vår norrländska biomassa, detta trots att det blir enorma mängder flis i våra yviga granavverkningar. Idag liksom vi gjort de senaste 5 åren lämnar vi kvar alla grenar och toppar i skogen. Där förmultnar de och släpper ut sin koldioxid utan att vi fått värma vårt vatten med energin från dem.

Transporten av flisen från Norrland är för dyr, den från Brasilien är uppenbarligen billigare. Eller är det själva råvaran, flisen från regnskogen som är väldigt mycket billigare än våra grankvistar?  Vilket som blir jag spyfärdig. Det är så ruttet och smäckfullt av dubbelmoral att jag inte riktigt vet vad jag ska säga (skriva).

Politiker som inte ser till att vi har fungerande infrastruktur i Norrland vill jag skrika åt. Myndigheter och organisationer som prackar på oss som jobbar med Svenskt skogsbruk så många krav och regler att våra produkter blir svindyra i förhållande till allt annat vill jag vända ryggen. Tjänstemän som ser mellan fingrarna och beställer hem klimatvidrig flis från regnskogarna vill jag kalla dumma saker.

Att skrika och använda fula ord brukar sällan ge någon nämnvärd effekt, så det är väl bäst att jag lugnar ner mig och försöker skriva en motion eller så….

Hitintills är det bara skogsaktuellt, aftonbladet och expressen bland de etablerade medierna som rapporterat om detta. Jag väntar med spänning på att Public Service också tar tag i frågan, och att vår nya regering (hur den nu än kommer se ut) tar tag i dubbelmoralen.

Vi har INTE brist på Svensk flis, däremot kan den tänkas vara dyrare än Brasiliansk regnskog, eller det man odlar där man redan skövlat regnskogen!

 

21 Kommentarer

 1. Fortum sålde sin elöverföring i Finland till Holländska Coruna som höjde priserna med 300 %,helt lagligt.För pengarna köpte Fortum 4 kolkraftverk i Tyskland .Helt sjukt av ett statsägt bolag,men i den här branschen kan man vänta sig precis vad som helst.

 2. Självklart skall vi använda flis från vår egen skog så långt som det är rimligt och möjligt. Vi har gott om skog så flis som råvara borde inte vara en bristvara.

  Så… vi har både råvara, skogsföretag och kund inom landets gränser. Vad är problemet ?? ? Det borde vara en smal sak och sätta upp en affärsverksamhet kring detta. Finns det inga villiga affärsintresserade skogsentreprenörer ? Det finns uppenbarligen i brasilien. Kan de så kan väl vi ? Eller ?? Sverige har en lång tradition av skapa nytt anpassa sig efter nya förutsättningar. Entreprenörskap. Var är den ??

  Vad jag vänder mig emot är det evinnerliga barnsliga gnället. Konspirationssjukan. Jakten på peka finger på den skyldige. Tron på att politiker skall frälsa oss med ministertyre och detaljstyrning. Frälsa oss har politiker aldrig någonsin gjort förut. De ger förutsättningar och resten är upp till folket. Som för varje år blir mer och mer förlamade och idefattiga.

  • Det har funnits entreprenörer här som sysslat med att flisa men de fick för ett par år sedan veta att det inte längre fanns något behov av deras tjänster. Vi kan helt enkelt inte producera flis lika billigt som den importerade flisen. Diesel, reparationer och lönekostnader är för höga här jämfört med andra konkurrerande länder.

 3. När jag för något år sedan körde träavfall till en fjärrvärmeanläggning så växte högarna.
  Utrymmet minskade tills det blev stopp att leverera.
  Vid frågan om hur länge det lagras så fick jag svaret att det älsta som dom kom ihåg var 6 år!

 4. Vi som har skog nära stockholm trodde ju att vi skulle få sälja flis nu närproducerat till stockholm men varför skulle finska fortum köpa svenska råvaror. Hur fan kunde man sälja ut elnät och värmenät till utlänningar.

 5. Public Service som till 40% är MP:are kommer aldrig att rapportera detta. Det är de som verklig undanhåller on objektiv miljöinformation.

 6. Jo att hämta flis från andra sidan jorden med högsvavlig oskattad bunkerolja är ju inget våra politiker behöver tänka på…huvudsaken dom kan höja dieselskatten här till minimal eller som i dom flesta fall negativ miljönytta .
  Dom sk. miljömotorer i moderna lastbilar är ett annat exempel där den globala miljön får betala priset för politikers okunskap -50% högre bränsleförbrukning för att få hälsosammare stadsmiljö (particklar) co2 ökar med 50%…

 7. Ja snälla någon vem ska man påverka det måste ju vara någon politiker i riksdagen som kan påverka lagstiftningen. Det måste startas någon form av upprop eller dylikt

 8. Absolut.. jag håller med Mauritz Börjesson…”Helt sjukt”..men samtidigt är jag inte förvånad…girigheten går före omsorgen om vår planet. Politiker kom till handling istället för att bara snacka !!!!!

 9. Det som är hemskt med detta är ju att en avverkning av svensk skog kan på många områden, som redan brukats i mer än 100 år, på en sådär 50 år återställas…
  regnskogen är förstörd och kan inte återställas alltså blir denna fliseldning ett koldioxidutsläpp även på sikt….. den svenska skogen sägs inte avverkas över den årlig tillväxten vilket ger balans….


  MEN den fossilfria linjen i Sverige innebär att den elproduktion som har lägst utsläpp skall tas bort medan den reservkraft som vindel behöver kommer från fossilt…. flis både från brasilien men kanske även sverige (miljömupparna nollar på sikt) sedan köper (S.I.C. ) vi sopor från EU återigen utsläpp osså tjockolja som vid behov kan leverera 700 MW typ…..
  Varför detta?
  1. För att man stängt ned kärnkraftverk
  2. El från vind är intermittent och iom detta beroende av reservkraft…
  osv

 10. Det låter för sorgligt för att vara sant! Men om det är sant så borde ju det här tas upp av ”Uppdrag Granskning” så att det blir en förändring. Det är väl självklart att vi ska ta tillvara den Svenska skogen i första hand. Vi ska inte vara med och skövla Regnskogen!

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*