Rutten smutskastning av lantbruket

Det florerar just nu en rätt märklig reklamkampanj i de flesta typer av medier. Det är ett företag som tillverkar växtbaserad dryck som använder sig av den udda marknadsföringsstrategin ”släng-skit-på-konkurrenten”. Det är verkligen en annorlunda reklamkampanj. Syftet är att få kunderna att sluta konsumera animaliska produkter som kött, mjölk, ost, fil mm. Man vidhåller att det är deras godhet och vilja att förbättra klimatet som driver dem.

I företagets huvudsakliga produktion använder man sig av icke ekologisk havre som till stor del är importerad.
Självklart känner jag mig lite upprörd när de här reklamfilmerna och bilderna fladdrar förbi. Jag vet ju att Sveriges bönder är superviktiga för befolkningen, samhällsekonomin och vårt landskap samtidigt som företaget i fråga önskar avveckla hela det svenska jordbruket.

När jag blir upprörd brukar jag försöka sätta mig in i den andra sidans situation och om möjligt förstå dem, och det är främst 3 punkter som havredryckstillverkaren vill slå fast.

 • Det finns för många mjölkkor. Korna släpper ut en del metan och det är inte bra.
 • Om vi själva åt kornas foder eller något som odlats på den mark som det idag odlas kofoder på skulle världens resurser räcka längre.
 • Det är inte rätt att ta mjölk från korna för att dricka eller äta den själv då den egentligen är tänkt till kalven.

Punkt nummer 1. Det finns för många mjölkkor på jorden. Okey, här håller jag nog med men i Sverige har vi definitivt inte för många mjölkkor, tvärt om, vår självförsörjningsgrad är noll och ingenting så detta har INGENTING med Sverige att göra. Den här punkten stryker vi direkt. Att importera livsmedel och gynna länder som har sämre djurhållning och inget miljötänk är inte rätt väg.

Punkt nr 2. Vi borde äta växterna direkt istället för att ge dem till korna som ”stjäl” stor del av näringen när de förädlar födan åt oss. I Sverige kan vi inte odla proteinrika grödor då vårt klimat inte tillåter det. Här i Norrland är vi totalt utlämnade åt idisslarna om vi ska överleva på det våra jordar kan ge oss. Vi kan inte omvandla sly eller gräs i våra magar, vi MÅSTE låta en ko eller ett får göra detta jobb åt oss. Jag stryker därför också punkt nr 2 på deras argumentationslista och hävdar även här att övriga världen INTE kan lösa detta åt oss.

Punkt nr 3. Är det rätt att ta kalvens mat? Här blir det mer en moraliska fråga att ta ställning till. Ska man få mjölk från kon för att göra smör, glass, fil, ost eller drickmjölk måste kon kalva. För att få nya mjölkkor måste man föda upp kalvarna och de matas med mjölk, antigen mjölk i pulverform eller direkt från mjölktanken. Utöver den mjölk som man ger till kalven måste man alltså se till att kon mjölkar lite mer om vi människor ska få något. Sedan urminnes tider har vi människor mjölkat ur hästar, får, renar, getter, kor, kameler och åsnor för att kunna tillgodogöra oss näringen i det som växer runt omkring oss och på så sätt har vi överlevt men även utvecklats. Vi har genomgått den ena tekniska revolutionen efter den andra och vi kan bara fantisera om vad vi kommer kunna göra nästa årtionde. Det är just detta som skiljer oss från djuren. Även om djuren förändrats genom evolutionen (girafferna har fått sina långa halsar och ekorrarna sina fantastiska svansar) så har inte vildsvinen kommit på att de kan tämja älgarna för att kunna mjölka dem, och rävarna har inte räknat ut att de kan fånga och föda upp möss i stor skala för att slippa ränna runt och jaga. Här skiljer vi oss kraftigt från djuren. Några skulle kanske förklara detta med att vi är skapade till guds avbild, Gud har lagt dessa förmågor i våra hände och nu är det upp till oss att förvalta våra gåvor. Andra skulle kanske förklara det på något annat sätt men jag tycker inte att vi ska förringa vår intelligens. Vi har begåvats med rationella, kreativa hjärnor men även känslor. Vi är fullt kapabla att hålla djur, det är liksom människornas roll på planeten. Vi har fått det här ansvaret och vi kan axla det.

Här i Sverige ska vi vara väldigt stolta över våra bönder som verkar under kanske väldens strängaste djurskyddslagar och miljöförordningar. Vad gäller den övriga väldens bönder ska jag låta det vara osagt. Det lilla jag sett av hur man behandlar naturen men även bönderna i Amerika tilltalar mig inte, men det har ABSOLUT ingenting med oss att göra och jag förstår därför inte vad den här reklamkampanjens syfte är. Den känns missriktad. Hade man riktat sig mot exempelvis företag som Monsanto hade jag haft större förståelse men Svenska bönder…

Tror havredrycksföretaget på allvar att om de lyckas få bort mjölken från Svenska skolor skulle Brasilien ta efter och avveckla sina nötdjur? Sedan måste alla komma ihåg att det är ett enda företag som driver den här kampanjen, det är ett företag med ett enda intresse, de vill sälja sina egna produkter. Snacket om klimatet och deras godhet är reklam. Vad hände med modebegreppet källkritik? Hur kan så många haka på ett enskilt företags säljargument?

Om jag skulle säga att det BARA är M.II.O Entreprenad som kan avverka skog på ett långsiktigt hållbart sätt för miljön och klimatet, skulle ni tro på det då?

6 Kommentarer

 1. det gick lite väl fort att svara på dina frågor. Forskningen menar att det är urviktigt att minska på köttätandet och på hela andelen processat kött som är klart cancerframkallande enligt WHO. Så både klimat och hälsa behöver detta. Sen kan man ju svara så det passar en själv, men om du skall äta kött enligt forskningen ex som Johan Rockström rekommenderar så är det ca 100 gram i veckan. Det handlar om dekoration på tallriken istället. Ät istället mycket mera frukt och grönt. Havredryck har jag inget mot den är god, men bättre att dricka vatten. Vad beträffar animaliskt fett så skall det bytas ut mot rapsolja eller olivolja , så som man äter medelhavskost., bra för hjärta och kärl. Om odling , mera grönt mera baljväxter, om kött bra med egna höns ge bra protein och gödsel till odlingarna.

 2. Håller med, dessutom använder de havre som är gödslad med konstgödsel innehållande benmjöl…..lite motsägelsefullt!

 3. Sveriges i särklass viktigaste näring. Vi importerar redan hälften av maten. Har sett äpplen från Kina! Vi kan ju inte äta hö som korna gör. Ägg, yoghurt, växter av alla de slag odlas av våra bönder tillräckligt för vegetarianer. Jag hämtar min mjölk direkt från bonden och den mjölken kan även en laktosintolerant använda.

 4. Här har du fler argument.
  Alla påståenden om gräsätarköttets och mjölkens klimatgbasavgång är gripna ur luften.
  Enligt SCB så är jordbrukets hela andel av BNP inte mer än ca 2 % av samhällets totala ekonomi och konsumtion, vilket ger en antydan om storleksordningen på sektorn energiförbrukning.
  Energimyndighetens statistik säjer, att i Sverige 2013 tillfördes ca 25% av den nationella energiinsatsen såsom värme från biomassa, och den energin användes mest till fjärrvärme och till massaindustrins värmebehov, medan bara ca 2% landade som vegetabilisk och animalisk biomassa i livsmedel på våra matbord.

  Samtidigt använde hela jord- och skogsbruket mindre än 2% av fossilbränslet från oljeimporten till maskinerna för att producera all ovannämnda förbrukning av biobränsle/biomassa plus dessutom en mängd exporterad biomassa som inte räknas i den nationella konsumtionsstatistiken.
  Ur annan jordbruksstatistik framgår att ca hälften av svenska odlingsarealen använts till djurfoder och resten till vegetabiliska livsmedel, dvs mest spannmål och potatis.

  Hur i herrans namn man med dessa officiellt registrerade och kontrollerade enerigsiffror kan blåsa upp den lilla procent av en förut liten procent bioenenergi som passerar våra gräsätande husdjur (varav hälften nu dessutom är nöjeshästar) till att bli jämförbara med stora fossila klomatgasutsläpp från köttätandet, borde vara en fråga att besvara för någon Trumpakademi!
  Där bidrar tyvärr idag både Johan Rockströms institut och vårt gamla och tidigare hederliga SLU till stolligheterna på åtminstone några av sina institutioner.

  • Låter helt galet när du precenterar dessa siffror. Stämmer det måste väl någon myndighet kunna förklara för havredryckföretaget att det inte är Okey att gå ut med så vilseledande information.

Kommentarerna är stängda.