Om FruFuras blogg

En blogg från Norrlands inland om lantliv, jord- & skogsbruk. Bloggen handlar om vägen till en hållbarare livsstil, att öka familjens självförsörjandegrad. Vi har Highland Cattles, två katter som håller råttbeståndet i schack, hushållsgrisar på sommaren och höns för både kött och ägg. Senaste tillskottet i djurbesättningen är fåren. Av fåren får vi både fantastiskt fint kött men även ull och skinn. Vi odlar vår egen potatis och mest på skoj försöker jag med varierat resultat att odla grönsaker, rotfrukter, kryddor och bär.  Drömmer om en hushållsko som kan försörja oss med mejeriprodukter.

Vid sidan om lantbruket driver jag och maken ett skogsentreprenadföretag där vi främst utför gallringar och slutavverkningar, men vi erbjuder även hyggesfri avverkning, motormanuell avverkning, maskintransporter samt alla typer av grävjobb.

Jag brinner för rejäl matlagning med riktigt smör och gärna ekologiska men främst svenska råvaror. Barnen utgör också en stor del av min vardag liksom träning och livet hemma i byn med alla vänner. Här är slaktbilder vanligare än foton av pelargoner.  Jag anser att om man ska äta kött då ska man också ”vara okey med” hur slakten går till. Allt kött har en gång varit ett levande djur, och vi vet att våra egna djur haft ett toppenliv så mer etiskt korrekt kött får vi inte tag ¨på. Dessutom vill jag gärna visa upp för alla läsare att det inte behöver vara så himla krångligt med ett litet lantbruk.

Jag är född i Norrlands inland. Idag bor vi (jag, maken, våra barn, alla djur samt hustomten och våra änglar) på den gård jag själv växte upp på. I vår by finns ca 20 hushåll, vi har ca 3 mil till närmsta samhälle, en liten tätort i en kommun med ca 7000 invånare.  Jag anser att detta är värdens bästa plats att bo på.

Som barn och ungdom var jag aktiv längdåkare och skidskytt.  Jag har åkt Vasaloppet på 5.20 ;). Jag är utbildad lärare men först och främst entreprenör och mamma.

År 2000 startade jag mitt första företag, en PR-byrå tillsammans med min syster.

År 2006 köpte jag tillsammans med samma syster, vår bror och mor ett hotell som vi drev fram till december 2011.

År 2012 köpte jag tillsammans med maken en slutavverkningsgrupp och idag driver vi ett skogsentreprenadföretag med 8 anställda.

Hållbar utveckling är ett komplext begrepp som används ofta men som jag tror att få verkligen reflekterar över. Vi vill att världens befolkning ska leva i välfärd men vi vill samtidigt inte tömma jorden på dess resurser. Hur når vi dit? Frågetecknen är många och det enda som jag verkligen känner mig övertygad om i den här frågan är att urbanisering och centralisering inte är lösningen. Skulle inte vårt företag leverera råvara till industrin som framställer konstruktionsvirke skulle vi behöva bygga hus av andra material vars produktion är sämre för miljön. Jag kan heller inte tänka mig ett liv utan toapapper. Men att hänsynslöst skövla världens skogar är knappast en hållbar lösning. Hållbar utvekling handlar om balansen mellan produktion/tillväxt och miljön.

Mitt syfte med bloggen är att lyfta frågor om hur vi kan förändra vårt sätt att leva så att vi både kan njuta av välfärden men också av naturen.

Dagens outfit kommer mest troligt bestå av Lundhagsbyxor och skjorta, men någon festblåsa kanske också svischar förbi :).

Vår älskade dotter och hönsen.
Vår älskade dotter och hönsen.
Vår stora skotare
Eco Log 594C
Potatislandet <3
Potatislandet <3

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*