Serverat på silverfat

För att fåren inte skulle känna sig stressade av kossorna vid matbordet beslutade vi tidigt att de skulle få en egen forderstation. Hela förra året trixade vi och höll på med en häck från en AD-Bluetank.

Foderhäck, balhäck, får

Många är de sena kvällarna då vi stått i mörkret med högafflarna och försökt slita loss hö från balarna för att fylla den gamla häcken. Problemen med den häcken var att det inte rymdes en hel bal i den samt att fåren inte kom åt riktigt så att de kunde äta rent. Jag fick dra fram hö åt dem för att de skulle nå. Men nu är det förhoppningsvis slut med det.

Som vi sparat, längtat och önskat oss den här foderhäcken och äntligen är den på plats.

foderhäck, balhäck, får

Ena gaveln går att öppna och där kör man bara in balen som man har på balspjutet. Man justerar med hjälp av kättingen hur mycket man vill att balen ska fälla ut. Fåren vill gärna ha torrt och fint hö. De gillar inte hö som är surt av regn därför är ett tak över balen nästan ett måste och det har den här häcken. Andra fördelar med en sådan här häck är att det blir ekonomiskt och hygieniskt, fåren äter inte nertrampat hö, eventuellt foderspill hamnar i ett uppsamlingstråg.

Jag köpte vår foderhäck på Kellfri. De har fri frakt vilket är toppen för oss som annars bor långt bort från det mesta.

Man kan riktigt se på ljusskimret vilken välsignelse den här foderhäcken innebär, både för oss och för fåren. Man kan nästan säga att de får sin mat serverad på silverfat (okey inte silver men iaf galvat stål). Nu hoppas vi att den infriar våra höga förväntningar.

foderhäck, balhäck, får