Sex är intressantare än mat!!!

Jag började blogga i våras, i mars närmare bestämt. Hela tanken med bloggen var……ja, vad hade jag för tanke? Jo, men först och främst ville jag själv försöka testa hur man verkligen får mat på bordet, och med det menar jag inte att förvärvsarbeta så att jag kan köpa mat till familjen. Efter 12 år som egen företagare så visste jag ju liksom vad arbete var så det var inte direkt så jag tänkte utan snarare; hur håller jag en höna vid liv och dessutom får henne att värpa, vad innebär det att hålla nötdjur, vad ligger egentligen bakom skinkskivan på frukostmackan, hur odlar man broccoli mm? Jag avlade ett nyårslöfte under nyårsafton 2013/2014 som löd ungefär ”I år ska jag göra mitt yttersta för att bara konsumera ekologiskt” och ganska snart insåg jag att det också innebar att man var tvungen att lägga ner en hel del mer jobb än innan, både praktiskt men även mentalt då det blev en hel del fler frågor att ta ställning till. Stod en dag i butiken och höll i ena handen en spansk ekologisk pasta i andra handen hade jag en svensk icke ekologisk pasta, och då slog det mig att alla dessa ställningstaganden kräver en hel del research om det ska bli rätt.

Sedan har det blivit några inlägg och hur det är att vara skogsentreprenör, hur det är att verka i Sveriges viktigaste bransch med vår absolut viktigaste naturresurs. Det kändes som lite resursslöseri att inte dela med sig av den här resan, därför började jag blogga. Jag vill gärna att fler förstår problematiken kring vår livsmedelsindustri. Man kan inte bara rakt av säga att allt annat än ekologiskt är dåligt, man kan inte köpa billiga ägg och samtidigt säga att man är djurvän, man kan inte äta kött varje dag och samtidigt säga att man vill införa kilometerskatt, man kan inte säga att man vill ha mer resurser till vården men förbjuda kalhyggen, man kan inte heller säga att man bara köper Svenskt men man bryr sig heller inte om att landsbygden avfolkas. Allt det här tycker jag är så oerhört viktiga frågor. Det är sådant som varenda människa borde ägna minst 30 minuter tankeverksamhet VARENDA DAG!

Jag har delat med mig av mycket fina bilder under bloggåret 🙂

Mina lantrashöns, de värper inte så bra men de är härdiga och passar i det norrländska klimatet.

Mina Highland Cattles. Det funkar bra att hålla den här rasen här då deras egenskaper är som gjutna för det svenska klimatet och våra förhållanden, men de växer bedrövligt långsamt.

Vår underbara natur. Här en lite skogsbäck, superviktig att bevara för den biologiska mångfalden. Inom skogsbruket är det jätteviktigt att skapa breda skyddszoner vid sådana här vattendrag, men större skyddszoner = mindre råvara till industrin. Vill man bevaraden här bäcken eller vill man ha ännu billigare möbler, ökad tillväxt och bättre välfärd?

Våra hushållsgrisar som numera ligger i frysboxen. Riktigt bra matproducenter men vilket jobb det var att både föda upp dem och slakta. Ekologiska? Jo, dessa tre men det bygger också på att man får överskottspotatis från snälla grannar, så knappast troligt i någon större skala. Kilopriset på allt fläskkött bör nog ligga en bra bit över 200 kr.

Kan man ens föda upp en ko på lokalt odlat foder? Kan man ens föda en ko en vinter utan att köpa jordbruksredskap för flera hundra tusen kronor? Hur lyckades man förr?

Vad för vi vidare för kultur och natur till våra barn?

Hur ser Sveriges viktigaste bransch ut i verkligheten? Varifrån kommer vårt toapapper?

Kan man över huvud taget äta Chicken naggets med gott samvete?

Ja, sådana här superviktiga frågor har jag ventilerat här. Responsen har såklart varit över förväntan. Bloggen läses av över 1000 personer varje vecka och det är ju fantastiskt. Det innebär att 1000 personer till förutom jag själv tycker att dessa frågor är viktiga.

Men så skrev jag en dag av en slump om sex och sexistisk reklam inom min mansdominerade bransch, och vad hände då?

http://frufura.se/ingen-sexistisk-reklam-inom-skogen/

Jo, helt plötsligt läser över 3600 personer det enskilda inlägget. Det känns ungefär lika deprimerande som regnet ute, sex är alltså intressantare än hur maten hamnar på bordet. Vad är det med folk egentligen?  Jaja, vill man verkligen förändra världen måste man kanske använda sig av vartannat-ord-metoden. För sex att sex en sex höna sex ska sex värpa sex året sex om sex krävs sex konstgjort sex dagsljus sex……………

Nu hoppas vi att den här soppan som håller på att redas upp idag ang rikets styre blir positiv på något sätt. Känner att jag behöver lite positiva besked just nu 😛

3 Kommentarer

  1. Jo vi är inne på samma spår här. Vi äter faktiskt mindre och mindre andel kött. Här om dagen stod jag och höll i en förpackning kyckling och ondgjorde mig över att inte hitta Änglamarks kyckling. Svindyr, men eftersom det skulle ner i en wok tänkte jag att det i alla fall skulle bli mycket mat i slutändan. Efter ett varv i butiken gick jag tillbaka med kycklingen och woken blev helt vegetarisk istället. I de fall det inte finns ekologiska ägg köper jag faktiskt inga ägg. Den planerade pannkakan får ersättas med något annat i stället.
    Däremot köper jag inte ekologiska kokosoljor osv utan håller mig till ekologiska raps- och olivoljor som är producerade lite närmare Sverige. Nackdelen kan ju då vara att den ekologiska kokosoljan har fraktats hit på båt medan olivoljan från Italien kommit hit på lastbil. Det är ju helt omöjligt att kolla upp hur de olika varorna transporterats.
    Angående budgeten idag så har jag ont i magen på riktigt.

    • Ja, nu blir det väl nyval så vi får väl hoppas på fokus på landsbygdsfrågor i nästa budget.
      Vi äter som jag tidigare nämnt mycket kött, för mycket men då ”producerar” vi i stort sett allt själv. Vi har haft en sopperiod nu då jag försökt koka vegetariska soppor vilket är den enda mat jag klarar av att göra god OCH veggo. Ungarna gillar en del soppor men långt ifrån alla. Ang kokosoljan så konsumerar jag en någon burk i månaden. Smörjer kroppen enbart med kokosolja. Skulle säkert funka med olivolja också men jag tycker kokosoljan luktar gott. Det här med transporterna är verkligen ingen kul grej att resonera kring. Man har å ena sidan och å andra sidan med ALLT. Försöker tänka både närproducerat och eco men det slutar alltid med att då måste jag göra det själv, men så står vi ju också där med ett zoo och en botanisk trädgård 😛

Kommentarerna är stängda.