Siksjönäs- byn som inte alls är Frozen!

I helgen har vi (Siksjönäs byastugeförening) tagit upp isstolparna till WWW-helgen. Det hela grundar sig i isstolpsittningen, en tävling om vem som kan sitta längst på en isstolpe http://www.visitvilhelmina.se/www/isstolpssittning/  men sedan så har istemat på WWW-helgen (Wilhelmina Winter Weekend) vuxit och nu har vi även tagit upp materialet till en iskyrka och en isbar.

Vi har gjort det här i några år och tekniken har förfinats en del. Nu mäter vi ut området som ska sågas upp. Markerar med några snitt så att issågen ska gå så rakt som möjligt. Sågen är som synes ett hemmabygge av lite delar från ett skördaraggregat, en spark och en för året helt nyinförskaffad motor. I år hade vi väldigt få driftstopp, gubbarna hade gjort ett gediget förarbete.

Då den första linjen är klar börjar man om på en ny och sedan är det bara till att byta riktning och då lossnar de färdiga stolparna och de kan flottas in till kanten där traktorerna väntar. Två gubbar parerar in dem på de nedsänkta gafflarna och håller i mot, sedan är det bara för traktorn att lyfta upp dem och köra iväg med dem till upplägget.

Vid upplägget väntar ytterligare två gubbar som fixar underlaget och hjälper till vid avlastningen.

Vi har i år tagit upp ca 90 stolpar. Det är inte alla som håller. En del har försvagats av sprickor eller fiskeentusiaster.

I år var isen verkligen toppenfin. Förhållandena har varit optimala och vi har varit snabba på att skotta så fort det har snöat.

Detta är ett projekt som engagerar rätt många personer i byn och för att underlätta brukar vi ordna gemensamma måltider. I år kokade vi köttsoppa till lunch. Då man är riktigt frusen är en het soppa precis vad som behövs för att återfå energin.

Köttsoppan puttrar
Köttsoppan puttrar

Vi bestämde i år att vi även skulle göra en egen skulptur för att ”marknadsföra” byn under WWW. Sara och Terese gjorde en sik i is som vi ska försöka frakta ner till Vilhelmina så att den får förgylla tillvaron för alla besökare. Riktigt snygg blev den.

Sik av is tar form
Siken av is tar form

Barnen är såklart också med
Barnen är såklart också med

Till middag ordnades det tacos, alla var utsvultna.

Det är förstås en del jobb med ett sådant här projekt men det är också roligt. Vi får tillfälle att umgås runt något som också bidrar till något gott. WWW-helgen är betydelsefull för hela Vilhelmina. Det är viktigt att det händer något i den här delen av landet även under vintern. Vi har 22 minusgrader idag och det är klart att inte alla tycker att det är optimala väderförhållanden men de lokala företagen fortsätter att existera trots bistert väder och då måste det finnas något som liksom håller ångan uppe hos kunderna.

Jag tycker också att det här är ett väldigt tydligt bevis på den kraft som finns ute i byarna på landsbygden. Här kan man räkna med att alla sluter upp kring något som är viktigt för bygden.  Jag tvivlar på att man skulle kunna be ett kvarter i Nacka att ordna 90 isstolpar till ett vinterarrangemang i Sthlm. Och med det vill jag inte säga att vi på något sätt är bättre människor men jag tycker att man verkligen ska värna om byarna och värdesätta de ändå rätt unika och värdefulla sociala förhållandena som finns ute i landet.

Idag blir det lite uppröjning. Om ett par dagar kommer killarna från Transportprogramet på Malgomajskolan för att köra ner stolparna till Vilhelmina. Där väntar Vilhelmina Lions som sedan ska bygga kyrkan och ställa upp stolparna för isstolpsittningen. Malgomajskolans Hotell & Restaurangprogram ska också bygga en bar av is i år. WWW kommer äga rum 12-15 februari, missa inte det.

 

 

1 Kommentar

Kommentarerna är stängda.