Tacksam

Kokt fisk
kokt röding med vitvinsås

Största fördelen med att bo i en by är grannarna. Idag hade vi förmånen att få följa med en hängiven fiskare ut på hans favoritställe, och med oss hem fick vi fina rödingar och öringar. Jag hade en lite slö kniv så filéerna blev inte så snygga, men vad gör väl det :).

Filéerna hamnade i frysen. Det brukar vara så svårt att dra de sista benen om fisken är färsk.

Färsk röding och öring i fiskgryta
Färsk röding och öring i fiskgryta

 

De mindre fiskarna kokar jag. Kokt fisk är kanske det nyttigaste som finns och då man gör ett kok får man också möjligheten att få till lite fond.

Förutom fisken så lägger jag en lök (brukar använda gul lök), några morötter, några kryddpepparkorn, lagerblad, några svartpepparkorn och en rejäl nypa salt i fiskgrytan. Då fisken är klar lyfter jag över den till ett serveringsfat tillsammans med några av morötterna, resten låter jag koka vidare och reducera ner till en fond. Den färdiga fonden silar jag och fyller på små glasburkar som jag fryser in. Det som blir kvar i silen äter hönorna upp.

Till fisken serveras kokt potatis och vitvinsås. Vitvinsåsen gör jag på vispgrädde, vitt vin och fiskfond från förra koket.

Det är omöjligt att inte känna tacksamhet efter en sådan här dag. Jag är tacksam över att få bo och verka på jordens bästa plats, med de bästa grannarna, med den underbaraste naturen och vår priviligierade situation som låter oss vara hemma och bara va <3.