Skattelättnader för PRAO-platser

Praktik
Praktik

Idag har jag haft med mig två killar från årskurs 7 på en PRAO-dag. Först åkte vi till mitt kontor inne på Vilhelmina där vi skrev ut en dagordning och nya SAM-dokument. Sedan åkte vi till Norrskogs kontor https://www.norrskog.se/ där vår produktionsledare Daniel Larneback visade hur det går till då man planerar en trakt. Killarna blev lite överaskade av att man använde sig av iPads och rätt avancerade datasystem. Daniel berättade också lite om vilket gymnasieprogram han valde och hur han sedan läst vidare.

Sedan åkte vi ut till Långsjöby där vi håller till med gallringsgruppen. Vi hade ett ”kojmöte” med gubbarna, åt lunch och sedan fick killarna turas om att åka och köra både skördaren och skotare.

PRAO
PRAO
Tungan rätt i munnen
Tungan rätt i munnen
Många knappar, spakar och pedaler
Många knappar, spakar och pedaler
PRAO
PRAO

En av killarna ska åka ut i morgon också, då blir det nog lite virkesstämpling och smörjning. Helt klart är det iaf att många ungdomar kommer ut och får bekanta sig med arbetslivet på tok för sent. Här tror jag grundskolan måste bli mycket bättre. PRAO borde vara ett obligatoriskt inslag i läroplanen tidigt. Tvingar vi inte ut dem blir de lätt ”blyga” och ogillar situationer som de inte känner sig helt bekväma i, och ju äldre man blir desto svårare blir det att lära sig. Jag tror att stor del av ungdomsarbetslösheten sitter just i att ungdomarna inte VÅGAR ge sig ut. Självklart är det tryggare att ligga hemma hos mamma i hopp om att ett behagligt jobb ska ramla ner i huvudet än att aktivt ge sig ut för att söka jobb. De flesta jobb annonseras inte heller ut, så att bara sitta hemma och svara på annonser ger sällan något resultat.

Nä, minst 2 veckor praktik VARJE termin från och med åk 4. Sedan måste kanske samhället gå in och finansiera delar av detta om det ska bli någon kvalité på praktikplatserna. Kanske skulle man kunna få skattelättnader om man tar emot praktikanter. Man gör ju staten en tjänst som minskar arbetslösheten. Då vi drev Hotell Wilhelmina anställde vi säkert 10-15 ungdomar efter att de gjort praktik hos oss. Visst kan man som företagare se det som en vinst men många entreprenörer är lite för kortsiktiga i sitt tänk. Det skulle vara så att företagen slogs om PRAO-eleverna och såg det som en viktig uppgift att locka fler ungdomar till branschen.