Skidor, skidskytte & skogsbruk

 

Idag har det varit skidtävling med skidskytte på schemat.

Det har varit svårt att motivera kidzen i år att åka längdskidor. I och med att de började med slalom så blev det mycket roligare. Men i dag så var de iaf med på det avlutande kommunmästerskapet i Vilhelmina. Även Norrskog i samarbete med skidskytteförbundet var på plats för att visa upp sig och låta ungdomarna prova på skytte i samband med skidåkning.

Det var nervösa barn på startlinjen.

Skogsbruk och längdskidåkning har nog alltid gått hand i hand. Förmodligen beror det på att de som jobbade i skogen förr ofta var skidåkare (av naturliga själ) och sedan har intresset hängt med utövarna, det är liksom samma typ av folk då som nu. Ser ni start-banderollen, Graningeverken…det var tider de…

Skidskytteförbundet som delvis sponsras av Norrskog ställer gärna upp på sådana här arrangemang. Det blir en Win-Win-situation.

Förra vintern gick jag faktiskt en skjutledarutbildning, vilket passade bra idag än om jag var där i egenskap av Norrskogsrepresentant.

Gevären vi använde var luftgevär. Det fina med dem är att det blir betydligt enklare och billigare i längden. För en skidskytteklubb är ammunitionen en stor kostnad men med dessa luftgevär får man ner kostnaden till 13 öre/skott (att jämföra med 65 öre med vanlig träningsammunition). Att skjutavståndet kortas till 10 meter gör också träningen betydligt smidigare. I övrigt skiljer sig inte gevären och skyttet speciellt mycket åt mot det traditionella.

Efter den individuella tävlingen var det dags för stafetter. Tor och Elna åkte båda två första sträckan.

Sista sträckan blev en riktig rysare. Järvsjöby hade tre lag med och de gick ut som andra, tredje och fjärde lag.

Men det visade sig till slut att ”Gammal är äldst” Lars-Gustav spurtade in sitt lag på silverplatsen.

Det blev en väldigt lyckad dag. Vi hade det rent av lite svettigt på skjutvallen då alla ville skjuta inte bara en utan flera serier. Mina egna ungar var faktiskt rätt nöjda med dagen de också, än om de mer eller mindre var dittvingade. Tor sa till och med efteråt att nu skulle han minsann börja med skidskytte. Sedan går det inte att komma ifrån att idrott är så väldigt mycket mer än just själva sportandet.. <3