• Skitig socka till middag

    Posted on februari 21, 2016 by in Frufura tycker till, Höns, Husmorstips

    Utmanar er i tävlingen ”schystaste söndagsmiddagen”.

    En del av er kommer kanske tycka att bilderna nedan är groteska och rent av stötande men jag skulle vilja påstå att detta är både djur- och miljövänligt. Veganer ombeds dock trycka på lilla röda krysset längst upp i hörnet nu.

    Har nackat inte mindre än 9 tuppar. Tupparna var ca 5 månader och därmed i stort sett fullvuxna. Det är blomme, leghorn och smålandstuppar.

    Styckade som vanligt ut bröstfiléer och lår.

    Det är lite synd på skrovet men det hjälps inte. Att plocka och ta ur djuren innebär så otroligt mycket mer jobb i förhållande till köttutdelningen på de här lantrasdjuren så jag anser inte att det är mödan värt.

    Den här gången kommer jag skära loss köttet från låren och mala det till färs. Det  blir nog några kycklingburgare att ta med på vårvinterns skoterturer. Jag har inte lyckats möra våra egenuppfödda långsamtväxande lant- och kulturraser på ett sådant sätt att låren fått en behaglig konsistens. Smaken har det inte varit något fel på men våra förslappade käkmuskler klarar inte av den här typen av kött längre, därför blir det färs. Bröstfiléerna är jättefina och smakar verkligen kyckling. Den där svampiga konsistensen som snabbväxande, vattenstinn köpekyckling har finns det inte ett spår av.

    Det är klart att man kan fundera ibland över vad man håller på med då man måste ägna flera timmar i veckan åt att städa, fylla på foder, diska vattenautomater, pyssla om och sköta allt som hör djurhållningen till. Men då man ser filmklipp som DETTA är det lätt att rättfärdiga det något knasiga djurägarbeteendet man lagt sig till med. Är verkligen tacksam över att slippa köpekyckling. Det är svårt att förstå hur man kan kasta runt kycklingarna som om de vore skitiga sockar på väg till tvättkorgen. Själv behandlar man kycklingarna som sköra porslinsfigurer och går omkring och oroar sig över att de nu under vintern ska ha tråkigt då de inte kan gå ute och picka i sig gräs och småkryp. Man får liksom perspektiv. Det är inte roligt att bära fram dem mot huggkubben, men så länge vi inte äter helt vegetariskt måste detta ändå vara den i särklass bästa söndagsmiddagen, både sett ur djurrättssynpunkt men även ur ett miljöperspektiv. Dessa tuppar är kläckta, uppvuxna och slaktade här på gården. Hur många människor i vårt avlånga land har förmånen att få avnjuta en liknande middag ikväll?

     

3 Responses so far.

  1. Tove skriver:

    Du kan inte flå tupparna istället?

    • info@frufura.se skriver:

      Jo, det skulle jag såklart kunna göra men jag har gjort bedömningen att det extrajobbet som det innebär med att flå hela djuret samt att ta ur det inte är värt det extra köttet som finns på ryggen och vingarna. Det här är liksom en latmansvariant 🙂

  2. Annelie skriver:

    Önskar att jag kunde ha egna höns! En dag… För mig är djur en del av landskapet, en del av vår kultur och en del av min kost. Då önskar man att man hade så fin kyckling som du att äta, och att grönsakerna kunde få hönsskit att växa i osv i ett härligt kretslopp. Under tiden, försöker jag köpa schweizisk (de har typ samma regler som Sverige), ekologisk kyckling och inte falla för frestelsen att köpa mycket billigare, fransk kyckling med tveksamma uppfödningsmetoder.