Skogen ÄR fantastisk!!

I går hade vi finbesök i skogen. Strandskolans elever från årskurs F-3 hälsade på. Vi pratade lite om vilka produkter de stöter på i sin vardag som kommer från skogen. Toapapper, ritpapper, kartong, mjölkförpackningar, skolbänkar, möbler, hus och till och med kläder nämndes. Vi jämförde tall och gran och tittade på älgbetade buskar.

Mest intressant var ändå maskinerna. Eleverna fick titta på när skördaren fällde några fina tallar och sedan fick de provsitta. En av eleverna utbrast ”Ååååå vad det luktar gott här inne, såhär skulle jag vilja att det luktade på mitt rum”.

De fick också titta in i kojan och se hur gubbarna bor om veckorna.

"Oj! Var det såhär fint!"
”Oj! Var det såhär fint!”

Åkturen i skotaren var nog ändå det bästa. De tyckte att det var skumpigt och läskigt men (citat) ”JÄTTEKUL” 🙂

"Hur tungt kan en klo lyfta?"
”Hur tungt kan en klo lyfta?”

Vem vet, kanske har vi några blivande maskinförare bland de här vetgiriga barnen. Viktigast av allt tycker jag är att vi visar varifrån råvaran kommer. För många barn var det svårt att förstå att det vita tunna papperet i skolböckerna faktiskt kom ifrån stora träd. Många undrade också varför vi inte tog rätt på alla kvistar som låg på backen, och alla höll med om att det vore betydligt mycket bättre om vi kunde elda upp dem istället för att importera sopor. För de här barnen är det helt obegripligt hur Sverige kan ta emot sopor från andra länder för att elda då vi har så fina kvistar liggandes här. Det här är så självklart för barn men tydligen inte lika självklart för beslutsfattarna. Personligen tycker jag att det vore på sin plats att de som tycker att import av sopor är okey också kommer ut till skolorna och förklarar varför det är bra, själv kan jag det INTE, och Skolan ska ju vara objektiv.

Skogen är fantastisk
Skogen är fantastisk