Skogen, i radio & IRL

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/536513?programid=2702&playepisode=536513
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/536513?programid=2702&playepisode=536513

I fredags var jag och Mattias gäster i P1`s studio. Vi var där för att prata om skog och människors förhållande till skog. Själva grundtesen var att vi vistas mindre och mindre i skogen. Detta dels pga. att vi är rätt så urbaniserade och lever i städerna men även pga. av att  vi blivit så rädda för skogen. Professor Lars Kardell berättade om hans studier som visat att föräldrar inte släpper ut sina barn i skogen idag eftersom att man är rädd att de ska göra sig illa.

Skaparen av TV-serien jordskott var också med. Han berättade om hur han tänkte när han skapade serien samt vilka reaktioner han fått. Bl.a. så var han förvånad över att folk påpekat att scener med bara lite skog och dimma upplevts som riktigt läskiga. Malin som överlevt en björnattack var också med och berättade om sitt fasansfulla möte i skogen. Just hennes historia etsades sig fast allra mest. Vart enda nackhår reste sig av fasa då man tänkte sig in i hennes situation. Fy bubblan vilken skräck alltså. Men jag kan samtidigt inte låta bli att tänka på alla våldsbrott och fram för allt våldtäckter som sker dagligen. Ibland kanske de attackerna lämnar ännu djupare både fysiska och psykiska spår på sina offer jämfört med ett björnmöte? Varför är vi så väldigt rädda för björnar i skogen då det rent statistiskt är människor i städerna vi borde frukta?

Ja, vi är iaf inte så rädda för skogen och ungarna har varit ute hela helgen. De har byggt koja och lagat sin egen lunch både i lördags och söndags.

Livsfarlig bäck
Livsfarlig bäck
Risk att bränna sig
Risk att bränna sig
Risk att skära sig
Risk att skära sig
Risk för rovdjursattack
Risk för rovdjursattack

Visst, det flyter en livsfarlig bäck i närheten, och visst, en björnattack är inte utesluten och visst, de kan skära eller bränna sig men nog har de det bra våra ungar alltid. Riskerna är nog trots allt större i mer tät bebodda områden, och tänk vilken bra grundutbildning de får 🙂