Skogsentreprenören och hästtjejen

Vad har skogsentreprenören och hästtjejen genensamt undrar ni kanske. ALLT skulle jag vilja säga – passionen för yrket, att leva ut sina drömmar och kärleken till sin hobby.

Media har de senaste åren uppmärksammat hästskötarnas usla situation på arbetsmarknaden, det har visat sig att hästskötarna (som ofta är unga tjejer) jobbar utan lön under usla slavliknade förhållanden. Varför tjejerna ändå tar dess ”tjänster” beror på att de ser jobbet som ett privilegium där det viktigaste är att få vara nära hästarna, oavsett om det är travhästar eller ridskolehästar. De unga tjejerna gör det för att de älskar hästar.

På samma sätt finns det killar/män som älskar maskiner. Ju större maskiner desto bättre, om dessa gigantiska maskiner dessutom verkar i skogen är det lätt att förstå att detta är ett sätt att få leva ut sin dröm. Till och med jag kan känna hur biceps börjar svälla och axlarna breddas av blotta tanken på dessa stora, tunga och enormt kraftfulla maskiner som far fram i obanad terräng.

Det är lätt att förstå att det finns tjejer som är beredda att offra i princip allt för möjligheten att vårda, rida och sköta hästar varje dag, lika lätt är det att förstå att det finns killar/män som gör detsamma för skogsmaskinerna. Och detta är fantastiskt. Människor som får jobba med sina intressen gör oerhört bra jobb. Samhället har allt att vinna på att människor hittar sin rätta plats. Självklart anstränger man sig lite extra om man får syssla med det man tycker är roligt, självklart sjukskriver man sig inte i ”onödan” om man älskar sitt jobb och självklart utvecklas bättre idéer om du brinner för din uppgift.

Problem uppstår bara när någon kommer på att detta enorma intresse kan utnyttjas.

Hade hästägarna förstånd eller moral nog att ge tjejerna den lön och uppskattning de förtjänar skulle branschen totalt sett naturligtvis uppleva ett lyft. Stolta hästskötare ger stolta hästar. Det är trots allt hästskötarna som formar sina hästar, inte den juridiska ägaren på papperet.

På samma sätt skulle självständiga stolta skogsentreprenörer bidra till ett hållbart, innovativt och branschledande skogsbruk.