”Slakta” en tupp

Slakta en tupp?
Slakta en tupp?

Jag har aldrig tidigare slaktat en tupp (eller annan fågel) själv men nu var det verkligen dags. Efter att de hade hängt dryga veckan och plusgraderna började kännas påtagliga kunde jag inte vänta längre. Pappa brukar hjälpa till (göra det åt mig) annars, men så tänkte jag att någon gång måste ju vara den första. Det bästa ut matsynpunkt hade såklart varit om jag plockat och tagit ur den så som brukligt är, då hade jag kunnat helgrilla dem och på så sätt också kanske kunnat fixa lite fond, men det fick bli en enklare variant.

Jag flådde av bröstet så att man blottar filéerna. Jag flådde även av låren ner till strax ovanför klon, där knipsade jag av benet med en tång sedan var det bara till att skära loss låren. Bröstfiléerna skar jag också bara loss från skrovet.

avlägsna bröstfiléerna
avlägsna bröstfiléerna

Man får vara lite försiktig så att man inte punkterar krävan eller buken, lyckas man undvika det så är detta inte ”svårare” än att göra upp en fisk. Man får ut bröstfiléerna och låren så det ätbara efter denna slakt är precis det som brukar vara i en sådan där ugnsform med Stinas-kyckling som finns i frysdisken. Man får ju inte med något skinn tyvärr, men efter en baconlindad klämmacka kanske man kan unna räven det fettet 🙂 Jag ger alltså det som blir kvar, maginnehåll, vingar, skinn, klor och hela fjäderdräkten till räven. Han blir i alla fall glad. Mitt nästa projekt blir att plocka en fågel och ta ur den på riktigt. Jag är ju som sagt svag för hemkokade fonder och på det här sättet blir det inget över till fondkok 🙁

Men trots det är jag ändå lite stolt över mig själv som fixat detta 🙂

 

3 Kommentarer

 1. Ja det var riktigt bra gjort! Jag klarar inte att göra det själv men däremot min man fixar det. Vi har sex tuppar till nu som måste slaktas, vi drar oss för det men det måste ske. Vi flår hela och sedan när vi ska tillaga den lägger vi den i en stekpåse och in i ugnen. Såsen som blir av den skyn där är bara SÅ god!

  Ha en bra dag!

 2. Mycket bra att du tog steget. Frun och undertecknad gjorde det för drygt 1 månad sen, vi slaktade 3 st dvärgcochin-tuppar och gjorde precis som du, filéer o lår. Vilken fantastisk färg på köttet!
  Flådde först.
  Lite meckel, men det kändes bra att ta tillvara på maten som man faktiskt producerar själv.
  Lycka till i fortsättningen/Rikard

  • Ja, när man väl har börjat så inser man att det inte är så svårt/läbbigt. Såg filmen food inc idag och oj oj oj. Ska man någonsin kunna äta en köpeburgare efter detta :S Helt klart värt det att föda upp själv.

Kommentarerna är stängda.