Slaktas eller klippas?

Idag har jag haft förmånen att få vara med vid fårklippning. Jag har en kompis som också har får, hon har gedigen fårfarmarerfarenhet och bor i grannbyn, så jag passade på att få en riktig kursdag i klippning nu då det ändå skulle göras. Att klippa fåren är så mycket mer än att bara fli av ullen. De som ska gå till slakt låter man bli att klippa, man vill ju såklart ha möjlighet att få tillbaka fina skinn. De får som blir klippta blir således de får blir kvar, och då kommer följdfrågorna. Vem ska jag behålla och vem ska jag slakta?

Då vi skaffade våra får så sa vi att vi behåller dem över sommaren och ser hur det går. Känner vi att vi gärna fortsätter med fårfarmandet så sparar vi några tackor och slaktar ut resten, men funkar de inte på gården så slaktar vi alla.

Det tog inte många dagar från de att vi hämtat fåren tills det att vi bestämde oss för att behålla några 🙂

Idag tittade vi efter lite olika egenskaper så som ålder, lynne/hanterbarhet, ull, storlek, gener/släktskap, ras, hälsa, moderegenskaper mm. Ett lamm som är spattigt och osocial riskerar såklart att gå till slakt i större utsträckning en det som är tillgivet. Man måste ju liksom få tag på rackaren som ska klippas och har man då två stycken med liknande förutsättningar i övrigt så är det ju den som är mest samarbetsvillig som hamnar i klippstolen i stället för på slaktbilen.

Det var en oerhört givande dag, men jag åkte hem med några fler frågor i huvudet än när jag åkte dit. Några av de lamm som jag tänkt slakta får nog kanske bli kvar och tvärt om.

Sedan vi flyttat över fåren till ön så har det fungerat så himla bra. Vi slog havre i helgen och ställde över en häck med godis åt dem. Men det är klart, innan vattnet fryser så måste vi ju ta tillbaka dem upp till gården och då blir det slakt och klippning även här. Inget jag direkt längtar efter men samtidigt måste det göras.

Ja, kort och gott kan man säga att man aldrig känner sig uttråkad då man har djur och de ger väldigt mycket tillbaka.

Jag ska i varje fall ta rätt på den finaste ullen då vi klipper. Vinterns pysselprojekt blir att karda och tova. Jag vet ju var jag kan få tag på bra såpa till ändamålet 🙂