Slitigt, olönsamt & alldeles underbart

Förra inlägget jag skrev, det om Mandelmans, fick stor spridning på facebook med flera hundra kommentarer i olika grupper. De flesta håller med mig om att Mandelmans är störtsköna men väldigt många anser att det är en förskönad bild som visas upp, man menar att TV4 döljer allt slit och arbete som ligger bakom, men också att man undanhåller den ekonomiska biten kring hur det är att driva ett lantbruk.

Till alla de som tycker att gammelmedia sprider villfarelser och romantiserar småbrukarens vardag kommer här ett rakt igenom ärligt inlägg, både vad gäller arbetsinsats och ekonomi.

Det första man ska lägga in i budgeten när man planerar att bli hobbybonde är förutom traktorn ett balspjut. Minst 2 gånger i veckan sätter jag in en ny bal och jag vill inte ens tänka på hur det skulle ha varit utan traktorn och balspjutet.

balspjut

Läser ibland både bloggar och instagram-uppdateringar från hästägare och små fårfarmare som rullar in balen och skär upp hål i balplasten. Jag tror att vi skulle ha tröttnat ganska fort om vi haft det upplägget, men jag tror även att djuren uppskattar att få maten schysst serverad. Har man otur kan glupska djur äta i sig plasten eller fastna i nätet som balen är inrullad i. Dessutom tycker jag att höet håller sig betydligt bättre om man får upp det en bit från backen jämfört med om man har en lösning där man ställer balen mot ett fast underlag eller på marken. En bal kan börja brinna efter något dygn om man har otur och då blir fodret otjänligt. Är övertygad om att ett balspjut och en foderhäck är en investering som betalar sig.

Till fåren och småkvigorna har vi en foderhäck med tak som vi också tycker fungerar bra.  Foderhäck, kellfri, balhäck

Vi vattnar djuren med hjälp av eluppvärmda vattenkoppar. (Läs mer om dem här.)  Dessa vattenkoppar förser djuren med tempererat färskt vatten 24 timmer per dygn och vi behöver inte underhålla mer än att sanda runt vattenkopparna om det blir isigt samt diska ur dem då och då.

Att vi kostat på och gjort utfodringen rationell möjliggör för oss att hinna med våra andra jobb. Det man ”förlorar” på karusellerna tar man igen på gungorna. Vi har skogsmaskiner och jobbar med avverkningar, men jag jobbar också som lärare och föreläsare i mellan åt.

Våra djur går utomhus i lösdrift med ligghall. Det innebär att djuren har ett hus de kan gå in i om de vill. Huset är upplyst och det finns ett tjockt lager torr och varm halm på golvet men i övrigt är det ett mycket spartanskt tillhåll.

Highland Cattle, dexter, halm

En gång per dag tar jag ut komockor som släppts i halmbädden, en gång i veckan fyller vi upp med ny halm och en gång om år tar vi ut hela ströbädden.

Det här rätt lättskötta systemet som vi byggt upp ger oss en stor trygghet, vi kan bli borta något dygn och djuren klarar sig galant, det är ganska enkelt för den som är djurvakt då allt kring vatten och utfodring sköter sig själv.

Så, drömmer du om att flytta ut på landet och skaffa djur har jag följande tips:

  1. Se till att ha någon sorts försörjning utöver gården
  2. Budgetera för en rationell utfodring och vattning
  3. Var beredd på att jobba, men tar du hänsyn till punkt 2 är chansen stor att det bara blir roligt 🙂

Citerar sonen från igår när dottern grät över att jag inte ville köpa henne en Hover-board:

”Elna, det trycks ju nya pengar varenda dag men kärlek kan man inte trycka”

puss

 

 

2 Kommentarer

  1. Tack för bra inlägg. Tillhör dem som älskar Mandelmans men man förstår såklart att det ligger mer slit bakom än vad som visas på tv.

Kommentarerna är stängda.