Sluta pjoska med stadsborna!

Dra mig baklänges, har inte Magdalena Rasmusson från Grön ungdom en bra poäng här?! Såhär skriver hon på Svt nyheter:

”Visste du till exempel att en stockholmare endast kör 24 procent mindre bil än en norrbottning? Jämfört med någon från Västerbotten är skillnaden bara 15 procent, enligt en sammanställning av Statistiska centralbyrån. Mer skiljer det inte mellan en som bor i landets mest tätbefolkade del mot de mest glesbefolkade. Varenda glesbygdsbo borde rasa.”

http://www.svt.se/opinion/article2597474.svt 

Fick länktipset i en kommentar från en uppmärksam läsare till mitt förra inlägg om den höjda fordonsskatten. http://frufura.se/pungsparken-mot-glesbygden/

Magdalena föreslår satsningar på förtätningar av städerna för att råda bot på bilkörningen. Den tightare stadsplaneringen ska bidra till att folk väljer cykeln ist för bilen, och kollektivtrafiken kan också utvecklas om avstånden minskar i städerna.

Självklart är biltrafiken i städerna ett enormt miljöproblem men jag ser inte att vi måste göra några andra satsningar där jämfört med annars. Det är väl bara att ta till hårdhandskarna, precis som man alltid gjort. Skrämselpropaganda har funkat i alla världens tider. Feodalherrarna brände bara några gårdar eller slog ihjäl några barn så fick de folket dit de ville. Ett modernare sätt är att ta bort arbetstillfällen, skolor, ambulanser och akutvård, det är väl fungerande åtgärder som får fart på människor. Man kan väl således då bara chockhöja trängselskatten och parkeringsavgifterna eller bara göra som man gör i övriga Sverige, låta bli att underhålla vägnätet. Varför ska det lullas och pjoskas med folket bara för att de bor i städerna?

En bieffekt skulle kunna bli att fler väljer att flytta ut till landsbygden och därmed skulle trycket på den överhettade bostadsmarknaden i stan lätta.

Nä, tror jag ska tipsa Grön ungdom om att det finns mycket billigare sätt att få stadsborna att sluta köra bil.

Under tiden tar jag min bil och åker hem, ganska nöjd då jag vet att jag valt bort energi från smutsig el på min elräkning. Det är nämligen DÄR vi verkligen kan göra skillnad för miljön (Ni vet väl att 48% av statliga vattenfalls totala elproduktion kommer från fossil energi?!).