Sötaste lagården

Nu börjar vi äntligen komma i ordning i lagården. Ja, den är ju långt ifrån perfekt men nu funkar det och med tanke på att det är mindre än 10 månader sedan vi högg ner träden där den står får man vara nöjd.

Här inne bor kalvarna mesta tiden i väntan på våren.

Innan vi mjölkar (morgon och kväll) sätter vi kalvarna i de stora boxarna tillsammans med respektive mamma så att de får äta. På det här sättet slipper vi en massa jobb med mjölkhinkar, diskning och märkliga sugbeteenden.

Kalvarna börjar se ut som små julgrisar, framöver ska vi begränsa deras ättid lite. Det finns faktiskt ett par nackdelar med att de äter sig mer än proppmätta på mjölk. Nr1: Vi får mindre mjölk, Nr2: De löper något högre risk att bli dåliga i magen, Nr3: Vi får dem inte att äta hö och kraftfoder.

När kalvarna ätit släpper vi in en och en ko till foderfronten där de får lite godsaker och blir mjölkade.

När kossorna blivit mjölkade släpper vi ut dem igen, de är ute i hagen i stort sett dygnet runt nu (med ligghall förstås). Vi doppar spenarna i ett medel som är speciellt anpassat för vinterförhållanden.

Vi har fått tag på världens sötaste mjölktank. Det är en riktig vintage-pryl men fungerar förträffligt. Mjölken kyls ner till bara någon grad på ett litet kick.

Vi har golvvärme i lagården, något som gör att det blir torrt och trevligt. Dessvärre är det svårt att bulta fast något i golvet men vi har löst det tills vidare. Till sommaren kommer vi gjuta upp för att sätta fast foderfronten permanent och eventuellt gjuter vi även upp så att vi får en gödselränna.

Just nu mjölkar vi 3 kor. Till sommaren kommer minst en men förmodligen tre kalvar till. Det här känns som en ganska bra storlek på mjölkbesättningen.

När jag står i mejeriet ser jag kossorna från fönstret. Detta är sannerligen lokalproducerat.

 

 

 

 

4 Kommentarer

  1. Vad inspirerande!
    Har precis köpt min första kor med en 7 månaders kalv vid sidan. Hon har inte blivit mjölkad på ett tag.
    Vi kommer låta henne sina och börja mjölka i september då hon ska kalva.

    • Ja efter ca 5-6 månader brukar inte kalvarna dia så mycket så hon kan vara på väg i sin av sig själv. Det är en oerhörd rikedom med egen mjölk <3

Kommentarerna är stängda.