Stjärterum

Varför ta ett rede var när man kan tränga ihop sig i samma?

leghorn, isabellfärgad leghorn

Som de flesta hönsägare känner till så ligger ofta alla ägg i samma rede. Man kan då tänka att hönsen värper sina ägg en åt gången men att de har ett favoritrede. Men det är inte alls säkert att de turas om. Är man äggsjuk så är man, och finns det hjärterum så finns det stjärterum.

Det är såklart en instinkt att värpa ihop ett helg gäng med ägg som någon sedan kan ruva fram, därför är det inte konstigt att de väljer samma rede, men man kan ju tycka att de iaf skulle prova ett eget rede de gånger det blir trångt. Hönan längst under på bilden ovan ser inte jättenöjd ut med sitt sällskap. Men ägg blir det.

De här är Isabellfärgade Leghorn, de är mina absoluta favoriter. För att vara ”värphöns” äter de fårhållandevis lite, de fattar att man sitter på pinnen under natten, de värper i redena och de har begrepp att fly om räven kommer. Klockrena höns helt enkelt. Enda nackdelen är väl att det inte är speciellt mycket att äta på en leghorn, men då har jag sussextupparna som fyller ut lergrytan lite väl bra (får nästan inte plats med grönsakerna och  vinet).

 

 

1 Kommentar

Kommentarerna är stängda.