Stora storstädningen

En gång om år gör jag den stora storstädningen i hönshuset. Det hade börjat bli riktigt skitigt inne hos dem. Dessutom drabbades de av löss tidigare i vår. Förmodligen berodde det på min övertygelse om det nya hönshusets förträfflighet. Jag prioriterade nämligen bort sandbaden vilket jag fick ångra. Men efter några veckors intensivt kiselgurande är de nu lusfria och efter dagens grundliga rengöring hoppas jag att ohyran håller sig borta.

hönshus

Jag började med att skotta ut allt spån. Därefter sopade jag och blåste rent med tryckluft.

tryckluft städa

Tog även fram grovdammsugaren. Den här Nilfisken har varit väldigt bra till mycket. Köpte den på Rönnfjords  och om jag inte missminner mig kostade den under tusenlappen.

Grovdammsugare, nilfisk, hönshus

Tog ut bajsbrädor och bajsrännor och spolade dem rena med högtryckstvätten.

Högtryckstvätt

Spolade även rent hela hönshuset invändigt. Är glad över att vi gjorde ett golvbrunn.

Högtryckstvätt, hönshus

Till sist sprutade vi alla trädetaljer med kalkfärg. Kalken gör att ohyra vantrivs, dessutom blir det lite vitare och finare. Efter att ha fyllt upp med nytt spån, diskat alla foder- och vattenautomater kunde hönsen som blivit förpassade till att vara utomhus flytta in igen. Några äggsjuka hönor var missnöjda under själva städningen men när allt var klart syntes det på dem att de gillade sitt nya rena palats.

Höns

Nystädat, hönshus

Nu under sommaren har jag tagit bort dörrarna mellan spiltorna. Just nu har jag bara en vuxen tupp och alla går tillsammans fritt utomhus och då är det lättare att vara utan dörrar. När jag stallar in dem för vintern sätter jag tillbaka dem och förser rätt hönor med respektive tupp.

Nu ska jag laga till en röding och därefter blir det nog ryggläge på soffan resten av kvällen… ZZZZZzzzz

2 Kommentarer

Kommentarerna är stängda.