Stormfällning

Just nu är vi i Stöde med den stora slutavverkningsgruppen. Stormarna under hösten ödelade många hektar skog. För den markägare som drabbats gäller det att snabbt ta tillvara på sitt virke för att få ut så mycket som möjligt. Om mer än 5 kubik/ ha har blåst omkull är man skyldig att få bort den omkullblåsta skogen. Detta beror på att skadeinsekter och annan ohyra stormtrivs i dessa miljöer och för att undvika ytterligare ”katastrofer” har man satt upp sådan här regler.

I Stormdrabbad skog blir arbetet extra besvärligt. Maskinerna är gjorda för stående skog och i brötar med liggande träd är det lätt att något går sönder. Man vill också att så mycket som möjligt av varje träd ska bli levererbart, därför jobbar vi med losskapare.

Vi har två grymma killar som går med motorsåg i de värsta brötarna. Sedan har vi ett kapaggregat på en grävmaskin. Grävmaskinen har betydligt stabilare kran än en skördare och den är också starkare. Med grävaren kan man därför lyfta loss och kapa. Det sitter också en jibb (en sorts pinne) på kapaggregatet, med den kan man styra undan och böka träden tillrätta.

Därefter kommer skördaren för att kvista och aptera i vanlig ordning. Självklart blir det dyrt att gå med många maskiner och gubbar samtidigt men eftersom att man får upp farten så pass med den här tekniken så blir kostnaderna totalt sett lägre för oss som jobbar på det här sättet.

Spjälkbildningen minskar, mängden virke som blir inmätt ökar, ståtiden på maskinerna minskar då man undviker reparationer och hastigheten på jobbet ökar markant.

 
Skördare och grävare i stormfälld skog.
Skördare och grävare arbeter i takt i stormfälld skog.
Skördare och grävare i stormfälld skog.