Svamplycka

Vi älskar svamp i den här familjen, men vi kommer allt för sällan iväg för att plocka. Det är ofta några får som ska klippas, en hage som ska stängslas om eller något annat som måste fixas på gården. Men plötsligt händer det och igår gjorde jag och dottern en liten utflykt. Bara ett par kilometer hemifrån hittade vi till slut de omtalade trattkantarellerna. Att plocka svamp är verkligen en underbar fritidssyssla. Spänningen och glädjen över att hitta en ansamling fina svampar går nästan att likna vid ett graviditetsbesked eller en lottovinst.

Jag var så exalterad i skogen igår att jag inte kom mig för att fota. När man väl kommit hem och den värsta euforin lagt sig och det är dags att rensa svampen hinner man fota desto mer. Kan erkänna att jag inte alls är speciellt förtjust i att rensa svamp men sedan jag kom över den här svamppenseln går det faktiskt mycket bättre.

Penseln är Svensktillverkad av björk och tagel. Formen på skaftet gör att den ligger bra i handen, man kommer åt bra och det är liksom perfekt swung i stråna. När man behöver fingrarna lägger man bara penseln mellan långfinger och ringfinger och får på så sätt pincettgreppet fritt.

Nu ska jag torka trattisarna. Vi har en livsmedelstork från Jula som bara kostade ett par hundralappar och den funkar förträffligt.

Vi fick även med oss några taggisar hem och de förväller jag innan jag fryser in dem. Jag steker taggsvampen lätt i smör i en stekpanna av gjutjärn. Svampen ska släppa ifrån sig mycket vätska men inte brynas. Sedan skedar jag upp svampen och vätskan i biologiskt nedbrytbara plastpåsar.

Man ska passa sig lite för att lägga varma och feta livsmedel i ”ful-plast” då den kan släppa ifrån sig läskiga ämnen. Plastpåsarna från lågprisbutiken använder vi till pärlor och hårsnoddar men inte mat.