Svartvinbärsbladsaft

Jag brukar göra saft på bladen från svartvinbärsbusken. Denna saft kan man göra i stort sett hela sommaren. Bäst blir den såklart då bladen är fräscha på våren ,men den smakar utmärkt även nu, då bären nästan är mogna. Smaken påminner om fläder men smakar ändå svarta vinbär.

Jag brukar skicka ut kidzen att plocka en lite större skål full med blad. Man måste packa dem lite i skålen/bunken. Sedan skivar jag 5 ekologiska citroner och varvar dem med vinbärsbladen.  Viktigt att man väljer ekologiska citroner då de ska ligga med skal och allt i saften.

Svartvinbärsblad och eco citroner
Svartvinbärsblad och eco citroner

Kokar sedan en sockerlag på 2 liter vatten, en påse (50 g citronsyra) och 2 kilo socker. Ja, jag vet, det är en hel del socker men men, citronsyran tillsätter jag då jag tar kastrullen från plattan. Häller till sist den varma lagen över vinbärsbladen och citronerna. Låter skålen/bunken stå svalt i 5 dagar sedan silar jag av och då är det klart.

Efter 5 dagar
Efter 5 dagar

Man kan hälla en liter vatten över bladen och citronerna då man silat av dem så har man en liter färdigblandad saft där. Koncentratet som man silat av brukar jag späda ungefär 1 på 5 eller ännu spädare.

Släng inte än!
Släng inte än!

Den här saften är frisk och fräsch och fruktansvärt somrig.

Jag förvarar den koncentrerade saften i glasflaskor med snäppkork. Glas är alltid bättre än plast och dessutom snyggare. Det fungerar ypperligt att frysa glasflaskorna. Jag brukar bara ha en flaska saft i kylen åt gången, resten i frysen.

Sommar på flaska
Sommar på flaska