Svullen muppa?

När vanligt folk landar i soffan med en kopp te sitter jag på huk ute i ligghallen och analyserar eventuell juvertillväxt.

Vi har en kviga av rasen Highland Cattle som inte fått någon kalv ännu trots att hon snart fyller 4 år. Hon har gått med tjur i ett par år men ingenting har hänt. Förra våren var vi så säkra att det skulle komma en kalv men vi väntade förgäves.  Hon blev uppsatt på slaktlistan men avfördes då vi inte sett någon brunst på hela sommaren. Till skillnad mot förra våren har hon nu satt juver, och det växer, så vi är hoppfulla.

Andra tecken man kan se när man anar en stundande kalvning är svullen muppa, det tycker jag att hon haft i många veckor nu.

Varje morgon studsar jag ur sängen för att se hur det står till och varje kväll innan vi lägger oss går jag också ut för att lyfta på svansen, däremellan har jag säkerligen kollat till henne ytterligare 4-5 gånger. Att hon är 4 år gammal och aningen fet gör att jag befarar en svår kalvning. När de blir gamla och tjocka gör fettet förlossningskanalen trängre. Lyckligtvis är pappan vår lilla dextertjur så kalven borde vara liten, men mina nerver ligger utanpå skinnet ändå.

Enda fördelen med mitt springande i hagen torde väl vara att de börjar bli ganska van mig. Jag skulle nog till och med få mjölka henne om jag skulle vilja.

Vår fina underbara helt perfekta Frigg! Trots att jag vet att det bästa är att lämna dig ifred kan jag inte låta bli att oroas. Varför utbildade jag mig inte till veterinär?