Tempererat vatten

När det är såhär kyligt är vi extra tacksamma över att vi investerat i eluppvärmda vappenkoppar åt djuren. Kan bara tänka mig vilket extraarbete det hade inneburit att bära vatten sådana här dagar när termometern visar på 35 minusgrader.

Elvattenkopp, elvattenho, kellfri

Den här elvattenkoppen har vi haft i snart tre år utan att den krånglat en enda gång. I morse var det som sagt 35 minusgrader men det steg ändå upp ånga från vattenytan.

elvattenkopp, elvattenho, kellfri

Vi köpte en likadan ifjol till fåren också. När vi kopplade in den ställde vi ner termostaten för att spara energi. Det har gjort att flottören frusit några gånger när det varit riktigt nattkallt så den här kommer vi att ställa upp temperaturen på.

vattenkopp, elvattenkopp, elvattenho, kellfri

(Dessa vattenkoppar med tillbehör finns att köpa HÄR )

Det är en trygghet att veta att djuren ständigt har tillgång till tempererat friskt vatten. De här vattenkopparna står permanent på sina platser då vattenledningen kommer upp underifrån. På sommaren då djuren har tillgång till andra vattenkällor på betet ser vi dem ändå ofta vid vattenkopparna. Det tar vi som ett bra betyg.

Vintertid skurar jag ur kopparna ungefär en gång/ vecka (om somrarna lite mer frekvent). Då tar jag en skopa och öser ur vattnet till en hink och sedan skrubbar jag med diskborste och såpa , sedan tömmer jag ur hon ytterligare ett par gånger med skopan för att få nytt rent vatten. Hinken tömmer jag utanför hagen. Kossorna har en tendens att söla tillräckligt med vattnet och man vill inte få mer isbildning än nödvändigt.

Inne hos fåren och kvigorna lutar det ganska mycket runt vattenkoppen och där får vi sanda en hel del om det blir halka, men å andra sidan håller det sig alltid torrt där under sommarhalvåret.

Vattenkopp, elvattenkopp, kellfri

I själva vattenledningen styrde vi in en värmeslinga innan vi grävde ner den. Vi hade förstås kunnat gräva ner ledningen på frostfritt djup men vi har vår egen värmeslinga till värmepumpen under så det gick inte. Att vi har värme även i vattenledningen gör att vattnet som kommer fram till vattenkopparna är ljummet och sedan håller koppen vattnet på ca 6 plusgrader. Många studier visar att djuren både föredrar och samtidigt mår bättre om de får tempererat vatten. Mjölkande och växande djur producerar bättre om de får tempererat vatten. Det är iaf en liten tröst då man i övrigt tycker lite synd om djuren sådana här dagar när de får ägna all vaken tid åt att äta för att hålla värmen. Foderåtgången fördubblas nästan under sådana här kalla dygn, så nu vill vi ha lite mildare väder..tack!

3 Kommentarer

    • Svar JA, utan bekymmer. Det står -25 i medföljande papper men den har uppenbarligen klarat att hålla värmen i betydligt kallare.

1 Trackback / Pingback

  1. Slitigt, olönsamt & alldeles underbart | frufura.se

Kommentarerna är stängda.