Torkan visar på möjligheter

Att det råder katastroftillstånd i lantbrukssverige pga torkan råder det ingen tvekan om. Även vi här uppe i norr är drabbade. På en lägda där vi ifjol fick 28 balar fick vi 13 st i år, på en annan 2,4 hektar stor lägda som vi slog i Malgovik blev det en ynka bal och på ett ställe där vi försökte slå var gräset så tunt att det vek ner sig för vinddraget från slåttermaskinen. Så visst är det kris här också även om vi kommer reda upp det på något vis.

Anledningen till att vi på något sätt kommer klara oss utan att slakta ut våra djur beror såklart på att vi är ganska små men också på att vi verkar i en bygd som lidit hårt av neddragningar, utflyttning och nedläggningar.

Vi lade tillsammans med våra kollegor på Malgoviks gårdsfår ut en annons på facebook om att vi sökte oslagna lägdor för att slå foder. Responsen vi fick var fantastisk. Det skulle visa sig att det finns HUR MYCKET obrukad åkermark som helst här.

Det blir såklart dyrt foder för oss. Det går enorma mängder diesel för att slå, stränga och rulla gräs som är tunt, men det kommer lösa sig och det känns oerhört skönt.

En tanke som slår mig när jag ser alla dessa obrukade lägdor är vilken enorm potential vår region har. Det kommer aldrig bli omodernt att äta. Tänk om vi skulle vända på all den här jorden som stått obrukad under decennier och så nytt. Hur många människor skulle vi inte kunna förse med mat då? Skulle vi över huvud taget behöva importera en enda mjölk- eller köttprodukt? Och om man tänker ännu längre, tänk om vi skulle börja odla spannmål och grönsaker. Den här branschen skulle kunna utvecklas enormt i den här regionen. Här finns det plats för många fler lantbrukare.

Vi är oerhört tacksamma för det engagemang folk visat då de erbjudit oss att slå deras lägdor. Vi slår allt vad vi hinner, men antagligen kommer vi inte hinna slå allt även om vi skulle vilja då många kommer stå utan foder i vinter. Den här torkan har inte gjort att vi funderar på att lägga ner, snarare tvärt om. Här finns möjligheter som kanske inte finns någon annan stans i världen.

All forskning tyder på att extremvädren kommer fortsätta och då ligger vi förhållandevis bra till med vårt svalare klimat och vår  relativt goda vattentillgång. Hur tokigt det än kan låta har faktiskt torkan bara stärkt mig i min övertygelse om att Norrlands inland är fantastiskt. Det gäller bara att få fler att inse det. Framtidens livsmedelsproduktion kommer ske i områden som liknar vårt. Vill politikerna se ett växande näringsliv är det här det ska satsas.

 

1 Kommentar

  1. Jag imponeras av den framtidstro och möjligheter som du framför, dags för alla andra att haka på!

Kommentarerna är stängda.