Tupp-galar-tävling

Tuppgalartävling
Tuppgalartävling

Tuppgalartävling, marknad med ägg, kycklingar, höns, såpa, hantverk och mat. Djurutställning, motorsågskonst, lantbruks- & hantverksinformation, filmvisning, dragspelsunderhållning mm, det är lite av vad som kommer erbjudas under Lantbruksmarknaden den 31 Maj här i Vilhelmina.

Vi är några ”tjejer” som har små lantbruk som började resonera via facebook om vi inte skulle kunna arrangera en typ av ”Bondens-marknad” här i Vilhelmina. Vi är samtliga övertygade om att landsbygden måste få leva kvar och utvecklas och det här är ett försök att blåsa på själva utvecklingen. Vi har alla sett att det nästan blivit lite trendigt med egna höns, hemodlade grönsaker, eko och självhushållstänk. Så vad passar då bättre än att visa upp det vi gör, sprida information och på så sätt försöka få fler att haka på trenden, välja att bo kvar eller rent av flytta ut till landsbygden.

Här kommer en liten teaser om vad som väntas:

Sara som även är min syster driver Västerbottenssåpa tillsammans med sin man, de kommer med sina produkter från såperiet i Siksjönäs. Har du någon gång funderat över hur man gör såpa eller tvål så är det ett ypperligt tillfälle att titta förbi på Lantbruksmarknaden.

Västerbottenssåpa
Västerbottenssåpa

Tuppgalartävlingen kommer gå till så att de tävlande ställer upp sina tuppar (i respektive bur) och på given signal kommer en domare att räkna antalet gånger varje tupp gal under tävlingstiden (5 minuter). Den tupp som gal flest gånger vinner. Fina priser kommer det bli 🙂

Tuppgalartävling
Tuppgalartävling

Vanja Marthin som driver Malgoviks gårdsfår är en av brudarna som varit med och planerat. Hon kommer bl. a visa upp sina superfina lamm, ta upp beställningar på köttlådor, informera om fårskötsel och sälja skinn.

https://www.facebook.com/pages/Malgoviks-G%C3%A5rdsf%C3%A5r/501453939998758?fref=ts
https://www.facebook.com/pages/Malgoviks-G%C3%A5rdsf%C3%A5r/501453939998758?fref=ts
fårskinn från Malgoviks Gårdsfår
fårskinn från Malgoviks Gårdsfår

Kristina Forss med Lövnäs mathantverk håller tillsammans med sin gubbe på att bygga en chark uppe i Lövnäs där de ska förädla köttet från sina Linderösvin. Superkul att det kommer igång mer livsmedelsförädling här uppe. Kristina kommer också och berättar om deras verksamhet och planerna.

http://www.lovnasgarden.n.nu/
http://www.lovnasgarden.n.nu/

Även Ann-Jessica som bor och verkar på Forsnäs Hemman har varit med och planerat, hon kommer under marknaden att visa sina gotlandskaniner, ällingar, kycklingar, höns, garn och kanske även några getter och killingar. Ann-Jessica brinner för självhushåll. Kolla gärna in hennes blogg som är fylld av väldigt matnyttiga tips både för odling, byggnationer, livsmedel och hantverk. http://forsnashemman.blogspot.se/

Älling och killing på Forsnäs Hemman
Älling och killing på Forsnäs Hemman

Bocka för den 31 Maj i almanackan. Vi kommer hålla till vid Vilhelmina Gårdsbutik. Martin som driver gårdsbutiken kommer såklart ha butiken och restaurangen öppen samt även berätta om rökning och fiske.