Tuppslakt 1:2

Nu har jag uppgraderat mina slakterfarenheter. Som jag tidigare nämnt så kan man flå ut bara bröstfiléer och lår utan att plocka och öppna upp fågeln. Den metoden är väldigt smidig och enkel men man förlorar ganska mycket mat och smak som sitter i fettet under och i  skinnet.  Min plan är också att slänga ner fågeln hel i lergrytan och på så sätt även få en underbar sås på köpet.

Därför bestämde jag mig för att ge mig på detta med plockning den här slakten.

Gjorde precis som vanligt med själva avlivningen. Jag gick in och tog dem en och en från pinnen då de gått in för natten. En vänlig granne hjälpte till med själva avlivningen och att skilja huvudet från kroppen. Jag som då höll i kroppen slog en iordninggjord snara om fötterna och hängde upp dem så att blodet fick rinna ur. De fick sedan hänga drygt ett dygn (vi har nu ca 2-3 grader om nätterna och 15 på dagarna).

Sedan kokade jag upp vatten i värmaren till en temperatur av 70 grader som jag doppade kroppen i. Det gick då ganska lätt att få loss fjädrarna, men det skulle visa sig att temperaturen var rätt viktig. Då det var dags för fågel nummer 3 hade vattnet blivit för varmt (ca. 95 grader). Jag trodde att det bara skulle bli ännu lättare att få loss fjädrarna men det blev det inte och i stället följde skinnet med. Jag fick spola i mer kallvatten tills temperaturen blev 70 grader igen. Jag använde en vanlig enkel digital stektermometer för att kolla temperaturen i vattnet.

Det var inte jättelätt att få loss allt dun och fjädrar. Vingfjädrarna satt rätt hårt och det vara väldigt pilligt att få bort allt. Jag höll nog på över en timme med 7 fåglar.

Jag använde en vass yxa för benen och vingspetsarna.

När jag väl plockat alla och kände mig nöd med det arbetet så var det dags att ta ur dem. När jag väl listat ut var man skulle öppna fågeln så var det den enklaste biten. Det blir en ganska stor öppning då man liksom bryter upp fågeln efter att man först försiktigt snittat upp skinnet med en vass kniv. Sedan är det bara till att dra ut innehållet.

Det är bra att ha en balja med rent kallt vatten till hands för att skölja om man råkar ha sönder krävan.

Det var 4 st dalska pärlhönetuppar, 2 st ölandstuppar och en hedemoratupp. Hedemoratuppen hade en nästan lite läskig blågrå färg på skinnet. Han hade också svart kam och slör då han var vid liv så jag antar att det var hans färg helt enkelt. Ölandstupparna hade riktigt bra storlek men fjädrarna satt hårdast på dem. De dalska pärlhönetupparna är små men de ser verkligen jättegoda ut. De är samtliga kläckta tidigt i våras så de var ungefär 6 månader gamla. Det ska bli jättespännande att äta dem. Slängde alla sju i frysen, dels på grund av att jag inte hade tid att tillaga dem direkt men också på grund av att jag tänker att om det finns någon form av ohyra som inte tål 20 minusgrader så har jag ju i alla fall blivit kvitt det.

Nu håller jag verkligen alla tummar som finns för att de ska vara jättegoda med tanke på det jobb som är nedlagt på dem. Själva slakten inkl. avlivning, plockning och urtagning har nog tagit 3 timmar för dessa 7 tuppar och sedan så har de ju krävt en del engagemang och pengar om jag ska räkna äggkläckningsmaskin, värmelampa, kycklingbur, foder, hönshus, stängsel mm, men så kan man inte räkna 😉

Nu har vi helt och hållet egenhändigt uppfödda kycklingar i frysen. Den känslan går inte av för hackor, inga sönderavlade produktionshöns, inget produktionsfoder, inga tillsatser, inga trånga burar, ingen kanibalism, inget genmanipulerat foder, inga transporter, djur som gått ute och varit lyckliga till sista ögonblicket och framför allt…..vi har gjort det själva  🙂

2 Kommentarer

  1. Härligt! Och vilka bra bilder! Jag har bara sett själva avlivningen vid något tillfälle, men inte hur man gör sen.
    Jag gissar att tupparna kommer att vara bland det godaste du har ätit!

    • Ja, så värst fina bilder vet jag inte om det är men jag försökte göra dem informativa. Så att till exempel du vet hur du ska göra då det blir dags att skaffa egna höns 😉 Men tackar, jo, jag tror också de kommer smaka 🙂

Kommentarerna är stängda.