Tuppslakt

Städning av hönshuset innehåller två obligatoriska moment, slakta överskottstuppar och byta strö. Igår var det dags igen. Vid slakten har vi utarbetat ett bra teamwork jag och sonen. Jag håller tuppen i ett ömt men stadigt grepp över kroppen och vingarna. Sonen svingar påken som träffar precis vid slutet av kammen på tuppens huvud. Jag placerar sedan den avtuppade fågeln på huggkubben och sonen har då bytt tillhygge och skiljer därefter djurets huvud från kroppen. Sedan sätter jag en snara om benen och tupparna kan därefter hänga i ett par dagar. Det finns de som hävdar att man måste ta omhand köttet med en gång men tro mig, man får ett ypperligt resultat om man har lite is i magen. Att vi inkluderar barnen i slakten är självklart. Kan man äta chicken-nuggets ska man också kunna slakta. Sedan är det oerhört praktiskt att inte behöva göra allting själv. Genom att föda upp alla tuppkycklingar och slakta dem som ”blir över” har vi klarat oss från att köpa kyckling allt sedan vi började med höns.

När jag väljer ut vilka djur som ska slaktas försöker jag vara både rationell och klok. Igår slaktade vi bort vår stora ledartupp, en präktig vit maran. Varför jag valde honom beror på att jag tyckte mig se ett begynnande angrepp av benkvalster hos honom. Benkvalster drabbar i stort sett bara äldre djur, åkomman går att behandla och när det händer fina hönor ger jag dem en chans men jag lägger inte ner arbetet på tupparna. (Det kommer ett inlägg inom kort om hur jag behandlar.) Benkvalster smittar och slår man ut de individer som drabbas i ett tidigt skede kan man hålla det i schack. En annan faktor som gjorde att jag valde den största tuppen var just hans storlek. Det blir mer kött på en fullvuxen tupp än på en ung kyckling.

De små hönsen på bilden ovan fick flytta från kycklingarnas hönshus och in till de stora, nu när jag flyttat om och gjort plats. De är av rasen Gammal Svensk Vit Leghorn (GSVL) och dessa tuppar blir aldrig några bjässar men får de bara växa till sig ger de ett oerhört fint kött. Hönorna kommer ge många fina ägg, någon gång till våren kommer förhoppningsvis de första.

Jag bytte även ut allt strö och sopade ut allt damm igår. Många av hönorna ruggar nu och det blir oerhört mycket dun och rester från fjäderproduktionen den här årstiden. Allt sådant tippar jag på gödselstukan och det kommer så småningom hamna på åkrarna och bli foder åt kossorna och fåren. Visste ni föresten att man får gödsla med konventionell hönsgödsel på ekologisk certifierad mark? Känner jag ingen i närheten som är sugen på att starta hönseri?

2 Kommentarer

Kommentarerna är stängda.