Tvätta ägg

Äggskal är inte täta utan består av hundratals (kanske tusentals porer). Dessa porer finns för att kycklingen ska kunna andas under tiden den vistas inuti ägget. Ibland då hönsen värper lyckas de skita ner äggen. Det spelar ingen roll hur rent och fint de har i redet så kan alla, inget eller några ägg vara skitiga. Fråga mig inte varför men så är det. Man ska vara lite försiktig med att tvätta äggen då bakterier som finns utanpå äggskalet kan tränga in genom porerna under själva tvättandet. Ska man använda äggen för att kläcka nya kycklingar så väljer man bort de skitigaste äggen och är det ändå lite smuts på äggen som man vill kläcka så får det vara så. Risken är större att det inte blir någon kyckling alls om man tvättar. Men ska man lägga äggen i kylskåpet vill man att de ska vara rena och fina och då finns det några bra knep man kan ta till.

1. Använd varmt vatten. Om man använder vatten som är varmt, varmare än ägget så har innehållet i ägget en tendens att vilja tränga ut och då minskar risken för att det som är på utsidan äggskalet tränger in.

2. Var snabb. Stå inte och blaska ägget onödigt länge då ökar risken att få in bassilusker i ägget.

3. Använd en bra svamp. Jag använder en svamp från Iris Hantverk som är gjort av 100 % återvunnen fiber. Den här svampen är det ett sjukt bra riv i. Det spelar ingen roll hur hårt smutsen sitter, med en liten lätt rörelse så är den puts väck och just detta är viktigt om man ska lyckas med punkt 2. Jag köper min svamp på Västerbottenssåpa och där kostar den 10kr.

Funktionen är överlägsen de här vanliga plastsvamparna, och visst är den här dessutom snygg?!  🙂