Tvätta mattor i snö

Överlycklig äggplockerska
Överlycklig äggplockerska

Dottern kommer inrusande upp över öronen överlycklig över att en unghöna värpt sitt första ägg. Men mitt uppe i denna eufori glömde hon bort att ta av sig skorna som just varit ute i hönshuset. Jag har en högt älskad matta i hallen som en numera bortgången släkting vävt. Mattan är vävd av vanliga mattrasor, alltså mest troligt bommullstyg. Mattan är av den större sorten så att få in den i tvättmaskinen var otänkbart. Ullmattor kan man ju tvätta i snö så, Why Not?

Mattvätt i snö
Mattvätt i snö

Ull har en självrengörande egenskap, den egenskapen har inte bomull men snökristallerna gjorde ändå ett bra jobb. Jag tog helt enkelt snö i mina hanskbeklädda händer och gnuggade, och gnuggade och gnuggade. Resultatet blev inte magiskt men ändå mycket gott. Hönsskiten försvann men en gammal kaffefläck rådde snön inte på. Jag lät mattan ligga ute några timmar inbäddad i snö så att kvalster och annat skulle överge sin ”skuta”. Det var lätt att efteråt bara skaka av mattan snön. Inget droppande och torkande. Till sommaren dock får jag ta mig ner till sjön och gå loss på mattorna med lite såpa från min syster och tillika grannes såpfabrik 🙂