Tyr var en Idun

Nu är lillkalven lappad, reggad, könsbestämd och döpt, eller namngiven i alla fall.

Det har varit en händelserik helg på lantbruket. Vi har gruvat oss i ungefär 9 månader för den här kalvmärkningen.  Uppfödare man pratat med har varnat oss för just det här momentet, det är ett riskfyllt uppdrag då mamman kan bli riktigt ilsk,  och dessutom hade jag beställt fel märken så vi kunde inte märka kalven direkt vilket försvårade momentet betydligt.

Kalven blev stadig på benen snabbt.

Det är klart, med så mycket mjölk blir benen snabba.

Vi provade jaga runt kalven utan någon direkt framgång. Freja (mamman) höll full koll på oss och visade bestämt att någon kalv skulle vi inte få komma nära. Vi började planera ett kalvmärkarprojekt som mest troligt skulle ta en hel dag i anspråk. Men så var vi ute i fredagskväll och slog havre på åkern intill deras hage och plötsligt kliver kalven genom staketet och börjar klia sig mot en nyrullad bal. Jag tar mod till mig och smyger mig på kalven och lyckas brotta ner den. Det hela händer ungefär en halvmeter från staketet och Freja springer fram och tillbaka ovanför mitt huvud och skriker ut sin frustration. Till slut så sitter alla fyra lappar på plats om än lite på sniskan.

Hade Freja fått bestämma så hade hon nog gjort pulvermos av mig vid det tillfället men hon verkar ha förlåtit mig såhär snart 2 dygn senare.

Det visade sig också att namnet Tyr som vi tänkt oss inte kommer passa så bra. Det är nämligen en Idun. Att vår första lillkalv är en kviga är vi såklart jätteglada över. Nu kan hon stanna ett par år längre.

Hon är så söt så söt denna lilla varelse <3 Förhoppningsvis kommer hon ge oss flera egna småkalvar framöver.